Brunchens historia

brunch
Ägg och bacon, toast med söta och salta pålägg och proiscutto-lindad sparris (*vårkänslor*).

Breakfast and lunch: Brunch – ett koncept som känns självklart numera, men som inte alltid varit ett givet söndagsmål.  För 120 år sedan var rätten helt ny och 1896 förklarade en kolumn i New Oxford i USA att:

“Den senaste ‘trenden’ är att skicka inbjudningar till ett mål kallat ‘brunch’… en måltid kl 11,.”

Usprungligen var brunchen en företeelse avsedd för de välbeställda; en utdragen och detaljerad historia. På 60-talet utgavs böcker om måltiden och preferenserna var många. Rinniga ägg eller ‘Eggs Benedict’ som de kallas, finns till exempel än idag med på de flesta brunchmenyerna.

egg benedict guacamole chorizo by half baked harvest
Ovan: Eggs Benedict med guacamole och chorizo. Här hittar du 18 olika varianter ifall du känner starkt för valmöjligheter.

Under förbudstiden på 20-talet blev Mimosas och Bellinis populära brunchdrycker. Apelsin- och persikojuice maskerade alkoholen och dolde smaken från den inte sällan gamla spriten. Under tidigt 1900-tal blev brunchen på så sätt en händelse som gjorde det socialt accepterat att dricka på dagtid, något som tidigare varit stigmatiserat.

mimosa and bellini by my name is yeh dot com
Till vänster: apelsin-mimosas och höger: persiko-bellinis.

Idag har brunchen blivit mainstream och likt alla relativt nya koncept så har den både hyllare och hatare. I Brunch is for Jerks skriver David Shaftel att söndagen som tidigare varit avsedd för familjetid och rekreation blivit en dag när unga och ansvarsbefriade storstadsbor i medelklassen kurerar sina bakfyllor i New Yorks tidigare oförstörda stadsdelar. Shawn Micallef stämmer in i boken The Trouble with Brunch och beskriver status-besatta brunchgäster som blundar för osäkra anställningsvillkor på den amerikanska arbetsmarknaden.

Så, oavsett om du älskar eller hatar brunch, ifall du tycker att den är praktisk eller präktig, så vet du nu lite mer om den iallafall. Begrunda din nyfunna kunskap över en engelsk brunch på Taylor and Jones i Hötorgshallen i helgen!