Snabbmat på nya sätt

Om du går in på en snabbmatskedja vet du vad du kan förvänta dig: Halvdan mat, gärna billig, men framförallt går det fort. Du behöver inte vänta på att någon med omsorg ska krydda och förbereda din mat och servera den på en fin tallrik. Men du får i dig något fort, på bekostnad av smaken. I en ny trend, speed, försöker man på olika sätt kombinera dessa två och utveckla snabbhet i olika led.

Utifrån insikten att vi lever i ett samhälle där vi ofta har bråttom men inte heller vill kompromissa med kvaliteten har flera restauranger börjat hitta metoder för att laga så kallad fine dining snabbt. Det poppar upp restauranger som inte uppfattas som fastfood men ändå utgår ifrån samma effektivitetstänk. Det här görs också genom att försöka korta serveringstiderna, rullband och tappkranar där kunden själv får ta det den vill ha – ibland till och med robotar!


Hav bjuder på snabb fine dining i sin restaurangdel.

Vi ser redan i Sverige hur fler och fler större mataffärer serverar kvalitativ färdig mat som kunden kan köpa med sig hem eller äta på plats, eller potatis som är skuren och kryddad och bara att stoppa i ugnen. Det kan också handla om måltidsersättningar som ger ett heltäckande näringsintag på kort tid. Vissa bagerier byter fokus från traditionella anrättningar för att fokusera på bakverk med lägre kaloriinnehåll och mindre gluten.

I Hötorgshallen finns gott om alternativ hos många handlare för den som har ont om tid men som vill ha kvalitativ mat att äta på plats eller värma hemma!


Mumsiga Empanadas från Mi Esquina! Hallentillagade och allt.


Bosphorus färdigmat går både snabbt och bjuder på en smakresa till Medelhav och palmskugga.

Läs mer om trendspaningen här och här.