Pizza med svartkål, potatis och parmesan

pizza med svartkal recept kaleKål har snabbt blivit ett av världens mest hypade livsmedel. Kolesterolsänkande, anti-inflammatoriskt och detox-vänligt utav bara tusan, kändisarna tuggar det och modehusen gör t-shirtprint av det – nyttigt eller ej, dess välsmakande kvalitéer går inte att förbise. Den krispiga grödan med järnaktiga undertoner gör sig suverän på ett livsmedel med motsatt image: pizzan. Vi tänker såhär: om något är så pass nyttigt som kål är så gör det sig bara väl ihop med något onyttigt. Too much of a good thing får motsatt effekt som de säger.

Pizza med svartkål, potatis och parmesan
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • Deg
  • ½ pkt färsk jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
  • 1 tsk salt
  • Topping
  • 150 g svartkål
  • 3 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 8 potatisar
  • 1 ½ dl creme fraiche
  • 2 msk finhackad färsk timjan
  • 300 g mozzarella
  • 2 dl finriven parmesan
  • salt och nymald svartpeppar
Instructions
  1. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ihop med vatten.
  2. Arbeta in olivolja och mjöl till en smidig deg. Arbeta in salt mot slutet.
  3. Täck med plast och låt jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur.
  4. Förbered toppingen. Ansa och skär svartkålen i bitar. Blanchera snabbt i saltat vatten, skölj i kallt vatten.
  5. Strimla löken och stek långsamt i smör tills den är mjuk och gyllenbrun.
  6. Skiva potatisen tunt strax innan degen formas till pizzabottnar.
  7. Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 4 bitar.
  9. Forma till platta pizzabottnar med hjälp av händerna.
  10. Toppa med ett lager creme fraiche, svartkål, potatis, timjan, riven parmesan och mozzarellabitar. Strö över salt och peppar.
  11. Baka 2 pizzor i taget på baksten eller plåt. Baka ca 10 minuter.

Foto: från Hallen nr 4. Styling av Tove Nilsson, foto av Roland Persson.