Kål har snabbt blivit ett av världens mest hypade livsmedel. Kolesterolsänkande, anti-inflammatoriskt och detox-vänligt utav bara tusan, kändisarna tuggar det och modehusen gör t-shirtprint av det – nyttigt eller ej, dess välsmakande kvalitéer går inte att förbise. Den krispiga grödan med järnaktiga undertoner gör sig suverän på ett livsmedel med motsatt image: pizzan. Vi tänker såhär: om något är så pass nyttigt som kål är så gör det sig bara väl ihop med något onyttigt. Too much of a good thing får motsatt effekt som de säger.
- Deg
- ½ pkt färsk jäst
- 4 dl vatten
- 2 msk olivolja
- 8 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
- 1 tsk salt
- Topping
- 150 g svartkål
- 3 gula lökar
- 2 msk smör
- 8 potatisar
- 1 ½ dl creme fraiche
- 2 msk finhackad färsk timjan
- 300 g mozzarella
- 2 dl finriven parmesan
- salt och nymald svartpeppar
- Smula sönder jästen i en bunke. Rör ihop med vatten.
- Arbeta in olivolja och mjöl till en smidig deg. Arbeta in salt mot slutet.
- Täck med plast och låt jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur.
- Förbered toppingen. Ansa och skär svartkålen i bitar. Blanchera snabbt i saltat vatten, skölj i kallt vatten.
- Strimla löken och stek långsamt i smör tills den är mjuk och gyllenbrun.
- Skiva potatisen tunt strax innan degen formas till pizzabottnar.
- Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen. Sätt ugnen på 250 grader.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 4 bitar.
- Forma till platta pizzabottnar med hjälp av händerna.
- Toppa med ett lager creme fraiche, svartkål, potatis, timjan, riven parmesan och mozzarellabitar. Strö över salt och peppar.
- Baka 2 pizzor i taget på baksten eller plåt. Baka ca 10 minuter.
Foto: från Hallen nr 4. Styling av Tove Nilsson, foto av Roland Persson.