Lavendelskorpor, se recept nedan.
Påskhelgen är den perfekta bakhelgen. Och för att balansera ut onyttigheterna kan man rena sinnet med lite egenkokat té. Örtté är så väldigt enkelt att göra – det är bara att kasta i bladen i varmt vatten och vänta några minuter. Till detta rekommenderas krispiga kakor med lavendel, och kanske en bok eller två. Sträck-titta på någon serie går såklart också utmärkt.
Pepparmynta
En riktigt balkongvänlig ört, den växer fort, doftar gott och smakar underbart i té. Låt 5 st färska blad dra i en tékopp med hett vatten i i cirka 10 minuter, uppiggande och friskt, perfekt tidiga vårmorgnar.
Fläder
Koka upp 5 deciliter vatten med 1-2 matskedar torkade fläderblommor. Låt dra i 5 min, sila och servera, somrigt och nostalgiskt.
Citronmeliss
Klipp av 5-6 blad, låt dra i en kopp cirka 10 min. Ett mjukt och lugnande té för kvällstid.
Lavendelskorpor
- 105 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 g sötmandel
- 1 st ägg
- 1 st äggvita
- Torkade lavendelblommor
- Sätt ugnen på 175 grader
- Mixa mandeln halvgrov
- Blanda ner mandeln tillsammans med vetemjölet och bakpulvret i en separat bunke
- Rör smöret med sockret tills det blir poröst
- Tillsätt 1/3 av mjölblandningen och ett ägg under omrörning
- Tillsätt sedan hälften av det återstående mjölet och rör om.
- Sikta i det sista mjölet
- Dela upp degen i lika stora delar och forma dessa till rullar, ca 3 cm breda. Tryck till med pekfingret
- Pensla degen med äggvitan och strö över lavendeln
- Grädda i ugn i 20 min
- Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader
- Skär sedan längderna i fingerbreda bitar och vänd till stående postition
- Låt skorporna torka med ugnsluckan halvt öppen i minst 30 min
Läskande isté med sockrad kant gjord på balkongodlad citronmeliss. Foto 1 och 3 av foodiesfeed.