Att confitera innebär att koka in något långsamt på låg värme i fett eller olja. Smaken blir särskilt mör och utsökt samtidigt som örter och kryddor smälter in fint i det tillagade.
Nedan är en genomgång av hur du kokar in lax i olja tillsammans med medelhavsörter, så som den serveras på strandrestaurangen Mantaray i Israel.
Strössla ut rikligt med timjan, svartpeppar, vitlök och lagerblad. Du behöver inte mala eller hacka något eftersom att kryddorna ger smak till laxfilén men inte följer med i serveringen.
Salta och lägg på laxfiléerna.
Fyll upp kastrullen med olivolja och låt koka på låg värme tills laxen fått en ljusrosa yta.
Finhacka persilja och andra örter du tycker passar (exempelvis färsk koriander) och strössla med malda nötter. Mandlar, valnötter och pecannötter ger krispighet till vilken sallad som helst och är ett smakrikt alternativ till de vanliga salladskrutongerna.
Lyft ur laxfiléerna och låt oljan droppa av innan du lägger dem på salladsbädden. Så var middagen redo att serveras! En lätt och smakrik rätt med influenser från mellanöstern och medelhavet.
Laxfilé (även ekologisk sådan) hittar du hos Melanders, Hav och Fiskeläget i Hötorgshallen.