När temperaturen ligger under 5 grader är det dags att laga en jättekastrull med något varmt. I Balkan lagas iochförsig den här bönsoppan året om, men det säger nog mer om hur god den är än hur pass väderberoende den är.
Vitsen med pasulj är bara att det ska få ta sin tid, ingredienserna gör sitt utan att du behöver passa något. Det är en rätt som lagar sig själv och som är mustig, mättande och nostalgisk för folk från före detta Jugoslavien, alla har sin berättelse om morfars eller mammas böngryta.
Ingredienserna är simpla: rökt kött, vita eller bruna bönor, morötter och paprikapulver. Korvar och sidfläsk förekommer. Grytan serveras med en tjock bit bröd att doppa med och eventuellt lite crème fraiche.
- 5 st finhackade gula lökar
- 5 st finhackade morötter
- 3 st finhackade palsternackor
- 4 st finhackade vitlöksklyftor
- 1 kg kallrökt revben i tjocka bitar
- 200 g kallrökt sidfläsk i tjocka skivor
- 300 g slantade Sremska korvar
- 1 ca 600g vita bönor eller borlottibönor
- 6 st köttbuljongtärning
- redning
- 3 msk ungersk söt paprikapulver
- 3 msk vetemjöl
- Ta fram en stor gryta och varva alla ingredienser i lager på lager. Häll på kallt vatten så att allt täcks. Smula ner buljongtärningarna och koka upp. Dra ner värmen och låt allt sjuda i ca 3 timmar eller tills bönorna är mjuka och köttet lossnar från revbenen.
- Bryn lätt vetemjöl och paprikapulver i smält smör i en stekpanna. Ös med vätska från bönsoppan och rör ner redningen i soppan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Om du vill kan du skippa vetemjölet för ett glutenfritt alternativ!
- Servera med lite hackad pladpersilja och nybakat bröd.
Rökt kött och det mesta av ingredienserna hittar du hos Prima Delikatesser och Pallas Delikatesser på Hötorgshallens nedre plan