Kroatien

Surkålens säsong – superfood från bronsåldern

Med hösten kommer surkålshuvudena och med dem: de stora grytorna från Balkan. Surkål görs av vitkål som skördas på våren vid Medelhavet, sedan läggs den in och lagom till hösten är de redo att lagas. Surkålen är full med probiotiska bakterier som gör underverk för magen. Att fermentera maten har man gjort sedan bronsåldern och det har varit ett sätt att förlänga matens hållbarhet på, särskilt när skördarna inte har varit lika riklig. På Balkan …

Surkålens säsong – superfood från bronsåldern Read More »

Kex istället för mjöl på Balkan -> recept på Plazma-stubbe

Plazmakex är kända över hela Balkan berättade Kristian på Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Kexen finns i kak, glass, choklad och mjölform, i frysta tårtor och små snackspåsar och i nästan alla småbarnshem. De är helt enkelt enormt kända och alla har sin relation till varumärket. Flera generationer har växt upp med de Bambi-producerade kakorna och de flestas mormor har ett hemligt recept på någon torta med plazma som huvudingrediens. På Balkan är det nämligen inte …

Kex istället för mjöl på Balkan -> recept på Plazma-stubbe Read More »

Böngryta från Balkan, Pasulj – recept

När temperaturen ligger under 5 grader är det dags att laga en jättekastrull med något varmt. I Balkan lagas iochförsig den här bönsoppan året om, men det säger nog mer om hur god den är än hur pass väderberoende den är. Vitsen med pasulj är bara att det ska få ta sin tid, ingredienserna gör sitt utan att du behöver passa något. Det är en rätt som lagar sig själv och som är mustig, mättande …

Böngryta från Balkan, Pasulj – recept Read More »

EnglishSwedish