Serbien

Surkålens säsong – superfood från bronsåldern

Med hösten kommer surkålshuvudena och med dem: de stora grytorna från Balkan. Surkål görs av vitkål som skördas på våren vid Medelhavet, sedan läggs den in och lagom till hösten är de redo att lagas. Surkålen är full med probiotiska bakterier som gör underverk för magen. Att fermentera maten har man gjort sedan bronsåldern och det har varit ett sätt att förlänga matens hållbarhet på, särskilt när skördarna inte har varit lika riklig. På Balkan […]

Surkålens säsong – superfood från bronsåldern Läs mer »

Studentbufféer från Balkan, Finland, Sverige eller Nordafrika

I hela världens saluhall finns det inte bara delikatesser och luncher från motsvarande utan även cateringalternativ. Nu nalkas ljuva sommar med fägring och bufféer, här kommer därför en första omgång tips på bufféer du kan beställa från Hötorgshallens handlare på ett ögonblick och njuta av en hel junikväll: Medelhavet & Balkan Salami, lufttorkad skinka, gruyère, comté, coppa och fläskfilé – alla goda ting från kusterna längs Medelhavet och Balkanhalvön. 📞 08-216293 📨 catering@primadelikatesser.com Finland Skärgårdstårta,

Studentbufféer från Balkan, Finland, Sverige eller Nordafrika Läs mer »

Kex istället för mjöl på Balkan -> recept på Plazma-stubbe

Plazmakex är kända över hela Balkan berättade Kristian på Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Kexen finns i kak, glass, choklad och mjölform, i frysta tårtor och små snackspåsar och i nästan alla småbarnshem. De är helt enkelt enormt kända och alla har sin relation till varumärket. Flera generationer har växt upp med de Bambi-producerade kakorna och de flestas mormor har ett hemligt recept på någon torta med plazma som huvudingrediens. På Balkan är det nämligen inte

Kex istället för mjöl på Balkan -> recept på Plazma-stubbe Läs mer »

Böngryta från Balkan, Pasulj – recept

När temperaturen ligger under 5 grader är det dags att laga en jättekastrull med något varmt. I Balkan lagas iochförsig den här bönsoppan året om, men det säger nog mer om hur god den är än hur pass väderberoende den är. Vitsen med pasulj är bara att det ska få ta sin tid, ingredienserna gör sitt utan att du behöver passa något. Det är en rätt som lagar sig själv och som är mustig, mättande

Böngryta från Balkan, Pasulj – recept Läs mer »

Höstens surkål har anlänt till Hötorgshallen, dags för Sarma-recept

När den största grytan plockas fram på hösten vet man att surkålssäsongen är igång och den pågår tills surkålen tar slut i början på våren. På Balkan äts de mustiga kåldolmarna i Sarma-grytan både till vardags och fest, med bröd eller potatismos som får rama in alla de välbalanserade smakerna. Surkålens hälsofördelar är många med sin nyttiga mjölksyrebakteriekultur och det högre näringsvärdet än till exempel vitkål, men det är även en lättlagad inläggning med lång,

Höstens surkål har anlänt till Hötorgshallen, dags för Sarma-recept Läs mer »

Röror kan dessutom berätta mycket om olika

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser

Röror är en hel konstform i sig, och det är ju inte så konstigt med tanke på att såserna och rörorna oftast sätter tonen i hela maträtten. Röror kan dessutom berätta mycket om olika länders mathistoria, natur- och odlingsmöjligheter. På Balkan stormtrivs paprikan och växer frodigt, därför kryddas gulaschen i Ungern rikligt med paprikapulver och korvarna har den bittersöta eftersmaken av nyskördade paprikor. Medelhavet och Italien är tomaternas rike. Stora knippen doftar sött och varmt

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser Läs mer »

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin. Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor Läs mer »

Mama’s hos Prima Deli – Malizzano, Lutenica och Ajvar från Balkan

Vad är ajvar? Bara den godaste röran i världen om du frågar Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Ajvar är en stapelvara i det balkanska köket, den förhöjer vilken rätt som helst och förenklar vardagen så väldigt middagsmässigt; allt som behövs är en klick ajvar i pastan så är maten klar. Vegan, glutenfritt, certifierat kosher och halal. Dessutom helt fritt från tillsatser. Processen, från tillagning till inpackning, sker inom 12 timmar för att smaken ska vara maximal.

Mama’s hos Prima Deli – Malizzano, Lutenica och Ajvar från Balkan Läs mer »

Så sätter du ihop den perfekta Korvbrickan med Prima Delikatesser

Vad bör tänkas på när en korvbricka är i görningen? Bloggen var förbi och hörde med Kristian, tredje generationens handlare på Prima Delikatesser, om vad som utgör den perfekta ölkorvskombinationen. – Först och främst ska man ta det man själv tycker är gott, och sen ska man ta det motsatta. Nyckeln till den perfekta korvbrickan är variation. Gillar man starkt så ska man balansera ut det med något milt också. En riktigt rökig bondkorv passar

Så sätter du ihop den perfekta Korvbrickan med Prima Delikatesser Läs mer »

Krispig, kladdig och ilande söt - tillsamman

Baklava, det sötaste som finns

Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt! Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien. Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras

Baklava, det sötaste som finns Läs mer »