Doldisarna gulbetor och polkabetor – vackra och goda

Visst är det lätt att köra på i vardagen med samma gamla grönsaker som man alltid har använt? Gurka, tomat och isbergssallad. Morot, rödbeta, palsternacka. Och det är så klart okej, men ibland kan det vara roligt att faktiskt ta en ordentlig titt på mataffärens grönsaksavdelning och återuppliva de där grönsakerna man kanske inte äter lika ofta. Är du också en av dem som gärna glömmer bort t ex gulbeta och polkabeta? De är ju så vackra, särskilt tillsammans, och både gör och smakar gott.

Polkabetan har lite mildare smak än rödbeta. Den är väldigt tjusig – vit- och rödrandig – och har därför fått sitt namn. Men kokar du den blir den helt rosa, så för den stiliga effekten gäller det att använda den rå i maten. Recepttips: Kyckling med getostgratinerade polkabetor.

Gulbetan är mer lik rödbetan i smaken, men gul till färgen. Förutom våra tips nedan blir den god att göra puré av. Recepttips: Stekt lax med caesardressing och rostade gulbetor.

Psst! Det går lika bra att hyvla dessa fina skatter över din sidosallad till vardags. Det gör den mycket finare att titta på om inte annat!!!