Får det lov att vara en oliv?

Slovenien-oliver
Oliver är en praktisk liten frukt (ja det räknas faktiskt som en frukt) som passar både självständigt som drinktilltugg och i en kombination med andra ingredienser i såser, röror, pastor, sallader, bröd, pizzor…you name it. Oliverna sägs vara 40.000 år gamla och i en papyrus från 1100 år f.kr. har man hittat följande citat: “från olivträdet kan den renaste olja utvinnas för att hålla lamporna i din helgedom brinnande”. De har med andra ord fler funktioner än bara mat och har historiskt sett använts som både tvättmedel, bränsle, och i medicin och parfym.

slovenien-olivolja-6
Bilderna är från en olivodling i Istrien “Sloveniens Kalamata” som jag besökte i höstas. Frestande att bara knycka en kvist och börja tugga, eller hur? Men om man skulle äta oliverna precis som de är skulle de vara ganska beska i smaken. Därför marinerar man dem oftast med olika kryddor och kanske vitlök. Om du väljer att lägga in oliver själv ska du dock följa ett recept – det finns nämligen risk för matförgiftning annars.

slovenien-olivolja-15
Oliverna får sin färg beroende på när de skördas, de är gröna om de skördas tidigt på säsongen, grönbruna om de skördas i mitten på säsongen och mörkvioletta eller nästan svarta när de skördas sent på säsongen. Konserverade oliver du köper i en vanlig mataffär är ganska ofta färgade (färgämnet benämns ofta “E579” i ingredienslistan). Men i Hötorgshallen finns det flera handlare som säljer färska oliver från världens alla hörn.

slovenien-olivolja-23
I senaste numret av vår kundtidning Hallen ägnas ett helt kapitel åt oliven med massor av smarriga och oliviga recept. Hämta ditt nummer gratis i Hötorgshallen!