otländsk saffranspannkaka innehåller grötris

Gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt

Saffranspannkaka
Saffranspannkaka med salmbärssylt är Gotlands landskapsrätt och så smarrig att det suktas i munnen på mig bara av att skriva om den. En gotländsk saffranspannkaka innehåller grötris, grädde, mjölk, honung, ägg, hackad mandel och saffran.

Det kan ju tyckas märkligt att en så osvensk krydda som saffran blivit något jättesvenskt. Men faktum är att Saffran funnits på Gotland sedan medeltiden då ön var ett rikt handelscentrum dit exotiska varor kom från hela världen, däribland saffran från framför allt Persien. Kryddor, och inte minst det dyrbara saffranet, var en viktig statussymbol.

iran-vs-gotland
Persien möter Gotland i saffranspannkakan.

Saffranspannkaka äts ljummen eller kall och serveras enligt tradition med salmbärssylt och vispgrädde. Salmbär är ett bär som växer vilt på Gotland och som ser ut ungefär som björnbär eller blåa hallon. Den lite syrliga knastriga smaken i hop med den kryddigare och matigare pannkakan är en underbar kombination.

Salmbärssylt
saffranspannkaka-2
I Hötorgshallen hittar du både saffran och gotländsk salmbärssylt hos P&B Delikatesser. Burken ovan kostar 65 kr. Det finns massor av recept om du googlar, här är t ex ett. Njut!