Matlådor-expertens bästa tips

Januari är för många årets fattigaste månad. Det gör den även till en utmärkt månad att finslipa matlådorna. Bloggaren Jessica driver hälso- och livsstils bloggen Jessicas viktiga mål hos Amelia och är något av en expert på matlådor. Vi passade på att fråga henne om hennes allra bästa tips.

Hej Jessica! Hur gjorde du för att komma igång med matlådor?
– Jag har insett att det är lättare för mig att laga flera rätter på samma gång vid ett tillfälle. På så sätt slipper man hålla på hela tiden. I veckorna varierar jag även med annan mat (varm mat som jag lagar, sallader osv) men det är skönt att alltid ha matlådorna till hands! Sparar även recept hela tiden så att jag har mycket att välja på.

Vad är dina tre bästa recept för matlådor?
1. LCHF-paj med chèvre och soltorkade tomater.
2. Turkisk linsgryta – fetaosten toppar jag med vid servering men den går säkert också att frysa.
3. Någon form av biff (vegetarisk eller köttfärs) med matvete och så gör jag någon röra till som jag förvarar i kylen, t ex morotstzatziki.

– Jag tar alltid med mig färska grönsaker som jag skär upp på morgonen separat i en fryspåse, eftersom jag vill ha en sallad till varje måltid.


Turkisk linsgryta och paj med chèvre soltorkade tomater.

Du har även bloggat en del om att göra ett matlag. Hur funkar det egentligen?
– Jag vet att det finns olika varianter, vissa äter t ex middag ihop efter matlaget och lagar bara en rätt. Jag och några personer till har gjort så att vi ses och handlar tillsammans för tre olika maträtter. Sedan åker vi hem till mig och lagar alla, effektivt, och delar upp dem i allas matlådor och sedan åker alla hem med massa bra mat. Vi får alla med oss 12-15 matlådor var därifrån! Vi brukar ses var tredje vecka och det tar kanske totalt 3-4 timmar, inklusive att handla maten. Ibland gör jag samma sak själv på söndagen. Planerar tre rätter jag ska laga, åker och handlar allt som behövs och lagar dem intensivt under eftermiddagen.

Här kan du läsa mer om Jessicas matlag. Alla foton i det här inlägget tillhör henne. Smaklig måltid!