Norsk pinnekött, torkade och rimmade revbenspjäll av fårkött


Den som är trött på fläskkött efter julens alla skinkor och prinskorvar kan blicka mot grannlandet Norge där fårkött är en klassisk jultradition. Pinnekjøtt som det kallas är torkat och kraftigt saltat fårkött som får ligga i vatten över natten för att sedan kokas i flera timmar tills det slutligen serveras med kålrabbistappe (en slags rotmos), kokt potatis och sylt av tyttebär (lingonsylt).

Traditionen kommer från Vestlandskusten och är en av de viktigaste julrätterna, 31% av befolkningen spiste det till jul i Norge 2005. Ursprunget är från bondekulturen då torkning och saltning av kött var en viktigt konserveringsmetod som gjorde att skafferiet var säkrat i tid och otid.

Doften av köttet som kokar är distinkt, hela huset osar av tradition när denna rätt tillreds. Smaken är fantastisk: krispig, salt, mör och fint balanserad med den lena rotmosen och syrliga lingonsylten.

EnglishSwedish