Jacksons ost

Adventskalender lucka 6: Prisvinnande cheddar från Jacksons Ost

I lucka 6 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi ostar från Snowdonia Cheese som du finner hos Jacksons Ost. Snowdonia Cheese har på relativt kort tid blivit ett välkänt namn i ostsammanhang tack vare skickligt hantverk och nyskapande smaker. Ysteriet är situerat i vackra Wales och enligt dem själva är de omgivna av frisk havsluft och böljande vatten. Det låter fantastiskt, kanske är det därifrån inspirationen till ostskapandet kommer? Ostarna finns i en mängd olika smaker, …

Adventskalender lucka 6: Prisvinnande cheddar från Jacksons Ost Read More »

Taleggio med brittisk rotfruktsmarmelad

Ostbrickor kan bli vackra historier, som kanvas av färger och smaker med säsongens frukter och grönsaker. Jacksons ost tipsade om en mörk och mustig rotfruktsmarmelad från prisbelönta Tracklement’s, så då fick tillbehören gå i samma färgskala. Rädisor och mörka druvor passar faktiskt utmärkt till krämig taleggio som fått smälta någon timme i rumstemperatur innan den serveras. Det behöver inte vara svårare än att du skär några rektanglar ost och lägger på en klick marmelad, då …

Taleggio med brittisk rotfruktsmarmelad Read More »

Högt upp i de schweiziska bergen, i en lite

Gruyère – staden, osten och historien

Det sägs att Gruyère började tillverkas på 1000-talet. Högt upp i de schweiziska bergen, i en liten stad med det givna namnet Gruyères med nedärvda recept i byarnas ysterier. De första ysterierna öppnades faktiskt i Schweiz så en kan med säkerhet påstå att de kan sina ostar. Slottet i Guyères och den kullerstensklädda medeltidsstaden. I Schweiz äts gruyère naturligtvis som tapas, men den är en lika populär ingredienser i fonduer, gratänger och olika pastarätter. Den …

Gruyère – staden, osten och historien Read More »

ör och mesost består ursprungligen av getmes

Mesost och messmör av getmese

I lördags var det messmörets dag, men eftersom vi missade det firar vi med denna söta, märkliga men beroendeframkallande lilla produkt hela veckan istället. Messmör och mesost består ursprungligen av getmese vilket är vassle från getmjölk. Beroende på hur länge man kokar mesen så påverkas konsistensen och avgör om det blir bredbar eller fast mese – och alltså skillnaden mellan det vi brukar kalla för messmör och mesost. Mese har funnits ända sedan vikingarnas tid, främst i Jämtland, Härjedalen och norska Tröndelag. Mesosten som …

Mesost och messmör av getmese Read More »

Ostar med smak av alpäng och bjällerklang

Har du någonsin undrat hur en alpäng smakar? I så fall är det dags att prova någon av Österrikes specialostar! Österrike har en flera hundra år lång osttradition och särskilt i de södra delarna finns många mindre gårdar där kossorna går ute året runt bland blåtonade alptoppar. Jag var i Tyrolen i våras och besökte den lilla ostgården Kasplatzl mitt bland ängsblommorna. Tack vare att kossorna enbart idisslar på tusen sorters blomster, örter, färskt gräs …

Ostar med smak av alpäng och bjällerklang Read More »

EnglishSwedish