På besök i Tryffellandet

fantasiresor-italien-marche-51

“Den är ful, skör och doftar som unken vitlök på burk. Trots detta älskas den vita tryffeln av grisar, hundar och gourméer.” SvD i sitt reportage “På jakt efter det vita guldet“.

För ett par veckor sedan var jag på tryffeljakt vid Aqualagna, Italiens tryffelhuvudstad. Där växer alla typer av tryfflar vilket gör att man kan äta tryffel där året runt. Tillsammans med tryffelhunden Lola och hennes tryffeljägare begav vi oss iväg ut på jakt efter det vita guldet.

tryffeljakt1
Tryffelhunden Lola nosade upp tryfflarna, grävde fram dem med sina tassar, stoppade tryffeln försiktigt i sin mun och sprang tillbaka till tryffeljägaren som lugnt kunde plocka ut tryffeln.

fantasiresor-italien-marche-42
Det visade sig vara en sommartryffel den här gången.

tryffeljakt2

Tryffel är en slags underjordiskt växande svamp som växer vid rötterna av vissa träd. Man hittar tryfflarna med hjälp av tryffelhundar eller tryffelsvin som kan lukta sig till dem. Den vita tryffeln (kallas ofta för Albatryffel) är den dyraste och mest exklusiva tryffelsortern och växer bara i Italien, Slovenien, Kroatien och Serbien. Svart vintertryffel är den kanske allra vanligaste i matsammanhang, medan sommartryffeln är den med minst smak. I Sverige finns det också tryfflar på Öland och Gotland, men där växer det bara svarta hösttryfflar.

fantasiresor-italien-marche-55
Vi gjorde även ett besök i en italiensk tryffelfabrik, här ser ni en krämig tryffelröra in the making.

Men du behöver som tur är inte åka ända till Italien för att skaffa dig en tryffel. I Hötorgshallen finns det flera handlar som säljer tryffel i olika former. För riktiga italienska tryfflar kan du t ex gå till Carls Deli på entreplan. Österqvist säljer också både vit- och svart vintertryffel, vit vårtryffel och svart sommartryffel. P&B Delikatesser säljer tryffel i form av tryffelolja, tryffelhonung och tryffelsalt. Och hos Saluplats Husman kan ni vid säsong hitta gotländska tryfflar.

Handlare kan även ge dig tips på vad du ska göra med din tryffel. Ett enkelt tips är att köpa en tryffelpesto eller tryffelkräm och äta den ihop med en god pasta. Superenkelt och supersnabbt men ändå lyxigt.

tryffeljakt3
Tryffelpasta – något att stoltsera med för partnern, dejten eller mamma och pappa på middag?