Vissa tycker att det är skämsigt med macka till middag och menar att det indikerar lathet och okreativitet. Men att göra en riktigt bra macka är konstform, en del kombinationer har ju till och med säkrat sig en plats i mathistorien. Varma ostmackor, pastramismörgåsen och foccacian (som är en lyxtoast med fräckt namn)… Eller snittar som är ett tjusigt namn för upphackade mackor.
Nej, leve mackan! Som lunch, mellis, middag och bjudmat till helgen. Här kommer en hyllning till den italienska dundermackan med tre sorters skinka och två lager ost (alla ingredienserna hittar du i Hötorgshallen):
- 100 g skivad Sopressa-salami
- 100 g skivad italiensk örtskinka
- 100 g skivad bresaola
- 100 g skivad gruyère
- 1 durum-limpa
- 2 tomater
- 1 påse babyspenat
- Skär igenom brödet på hälften, som du gör med ett litet bröd fast på hela limpan.
- Gröp ur lite av innehållet från brödet, men inte ända ner till skorpan.
- Dela tomaterna men pressa dem bara mot brödets kanter så att saften sugs upp av brödet.
- Varva med ett lager ost, skinka, salami, bresaola, babyspenat och sedan allt om igen tills allt pålägg ligger i limpan.
- Dela den färdigfyllda durumlimpan som en tårta i fyra lika stora trianglar.
- Voila, perfekta skurna kanter och sjukt god smörgås!
Imorgon kan du testa den här superbaguetten med ricotta som Fromageriet tipsade om för ett tag sedan.