Tema Italien – Strangolapreti, Parma Secretum, Camaggione och Cannoli

Det finns så otroligt mycket matigt här på bloggen i de respektive ländernas kategorier. Därför kommer här ett litet tema Italiana helgen till ära.

Camaggione Stavecchio

Efter att ha knådats och pressats, har Camaggione Stavecchio lagrats i en grotta i 10 månader. Så ja, du kanske anar att smaken är delikat på alla sätt och vis. Osten tillverkas av två italienska kusiner som båda två heter Riccardo och bor i den italienska regionen Apulien. Om du vill köpa dig en bit kostar den 62 kr/hg och finns hos Fromageriet i Hötorgshallen.

Läs mer om Camaggione Stavecchio

 

Parma Secretum från Devodier

Ifall du älskar Parma-skinka så måste du smaka Secretum från Devodier. 30 månader får denna skinka spendera under ömsint uppsikt och vård i de berömda källarvalven i den italienska Devodier-fabriken. Skinkorna är omgivna av kristallklart källvatten från bergen som rinner i kanaler längs golven något som bidrar till en jämn, smal och hög luftfuktighet som gör skinkan alldeles mör och saftig. Weltklasse säger Österqvist själva om skinkan som du hittar i deras delidiskar på Hötorgshallens nedre plan.

Läs mer om parman från Devodier här

 

Strangolapreti

Strangolapreti kallas en typ av gnocchi (pasta) som görs på bröd och spenat. De är en traditionell rätt som är typisk för området Trentino i Italien. Jag var där i höstas och fick lära mig göra egna. Superenkelt.

Recept i bilder hittar du här

 

Rödbetsgnocchi

När vi ändå pratat gnocchi, kombinationen av den syrliga och knapriga kålrabbin, det feta smöret och den lite tyngre gnocchin är grym i den här rätten som du serverar till någon du vill imponera på.

Recept hittar du här

 

Fagottino fylld med tryffel

Fagottino betyder litet knyte på italienska och det är precis så pastan ser ut. Den här är fylld med tryffel och smakar himmelsk bara som den är med lite riven parmesan på toppen. Men vill man piffa till det extra kan man till exempel äta den ihop med svamp, lufttorkad skinka, och lite brynt smör på toppen. Koktid 7 minuter. Finns att köpa hos Carl’s Deli i Hötorgshallen för 25 kr/hg.

Läs mer om fagottino här

 

Sicilianska Cannoli

Denna munsbit som återfinns i Gudfadern-filmerna är den perfekta desserten, lagom i storlek, krispig på utsidan och krämig inuti med fyllning av hasselnötskräm, vit choklad eller kokospudrad vanilj. De är helt enkelt beroendeframkallande. Perfekt efter en stor måltid eller en liten espresso. 20:-/st,  5 för 85:– eller 10 för 70:- lyder erbjudandena hos Gelato bar i Hötorgshallen just nu. 10 st verkar ju helt klart mest rimligt, inte bara på grund av priset alltså..

Läs mer om Cannoli här