Idag bekantar vi oss lite närmare med lunch- och middagssortimentet i Hötorgshallen och tar en titt hos Bosphorus.
Börek är en av de äldsta maträtterna från det turkiska köket och vissa menar att det till och med härstammar från antikens Rom. På turkiska är börek en paj bakad på yufka, det vill säga filodeg, och ordet i sig: ”bur”, betyder att vrida något, vilket syftar på de former man skapar av den fyllda degen.
Bosphorus variant är som en krispig lasagne, nötfärsfylld och med lager på lager av tunna, spröda filodegsblad. Perfekt som den är tillsammans med ett glas filmjölk och en krispig sallad vid sidan av.
Köfte är den turkiska varianten av kufte som är den persiska varianten av koftā som är den hinduiska varianten av köfte. Och vad är då köfte? En slags färsrullar, vanligtvis gjorda på nöt- eller lammkött. Kryddningen varierar och i Bosphorus version är vitlök, oregano, spiskummin, selleri och majs ledstjärnor – en mör och fantastisk smakfest med andra ord!
Bosphorus ligger på Hötorgshallens nedre plan, kom förbi och förgyll lunchen med ljuva (och sunda) smaker från mellanöstern.