Sandors pizza-skola, del 3 – toppingen

Vi har ett recept på perfekt pizzadeg (som kan stå i kylen upp emot en vecka ifall du så önskar) och så har vi gjort tjusiga pizzaringar när du känner för att pimpa pizzan. Här kommer några tips på hur du uppgraderar den traditionella pizzan genom att välja rätt topping.

Använd mozzarella istället för riven ost

Fördela en mozzarellaost över tomatsåsen, istället för riven ost. Den smälter ihop med såsen i ugnen och blir perfekt i basen. Vanlig mozarella funkar, buffelmozzarella funkar väldigt bra och burrata gör pizzan magisk.

Kläck ett ägg

Det är ett underskattat knep som förgyller vilken pizza som helst. Ägget steks i ugnen och blir till den godaste biten av hela pizzan. Pizzan ovan är förresten med revbenspjäll och generöst med hackad gul lök – så gott tillsammans med ägget!

Lufttorkad skinka och salami till sist

Vänta med serranon tills pizzan är färdiggräddad. När du har lufttorkad skinka eller salami på pizzan under hela tiden den gräddas i ugnen så blir det kallskurna till ett stelt och salt täcke till slut. Ifall du lägger det på pizzan när den är klar i ugnen så hettas charken upp och blir fin och saftig istället.

Oliver och korv kan du däremot grädda tillsammans med pizzan, det blir inte lite hårt eftersom att det inte är så tunt skuret.

***

Sandor Melank har mångårig erfarenhet av att baka pizzor både i andras och egna restauranger. Nu senast har han jobbat på pizza-restaurangen Port Corona på Mallorcas östkust i den pittoreska kuststaden Cala Rajada.