Burrata – gräddiga mozzarellan från 20-talet


Foto: Anders Bergersen

Oroa er inte, själva mozzarellan är inte från 20-talet. Det var då tillagningsmetoden uppfanns. Men det är inte förräns nu den gräddfyllda mozzarellan nått den svenska marknaden, och enligt The food people blivit en stark trend för 2015-2016.

Processed with VSCOcam with f2 preset
Burratan gör burgaren till en ännu mer fantastisk upplevelse än den redan var.

Området Puglia i södra Italien sägs vara burratans hemort och tanken var att skapa en krämigare mozzarella som inte behövde lagras utan kunde ätas relativt omgående. Precis som mozzarellan görs den på både buffel- och komjölk och sedan får den koagulera tillsammans med ostlöpe så att en ostmassa bildas. Sedan knådas ostdegen så att konsistensen blir smidig, vartefter den fylls med bitar av mozzarella som blivit över samt fet grädde och knyts ihop.

burrata
Drömsk burrata-pizza.

Ursprungligen var den alltså ett sätt att hantera överbliven mozzarella på men idag är den en egen stjärna på osthimlen med sin fasta yta och mjälla innehåll. Hos Sven på Österqvist är burratan direktimporterad från Italien, den tillverkas på måndagar och ligger i kyldiskarna i Hötorgshallen redan på onsdagen.

Läs mer om burratan i Hötorgshallens egna tidning, Hallen nr 6, som finns att hämta upp gratis i saluhallem.