Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvi

17 maj, Norges nationaldag

spekemat norge1
Minifest för vårt söte syskon i väst.

spekemat norge2
Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvist i Hötorgshallen, en stark knubbig salami med tydlig skärpa som passar utmärkt till spekebordet.

På söndag den 17 maj är det dags för våra norska vänners största högtid: den norska nationaldagen. Det kanske känns tidigt att börja planera detta en vecka i förväg men i Norge har planerna sannolikt lagts för månader sedan, den “syttende mai” är nämligen inget att ta lätt på. Förutom själva dagen då, när festligheter och paradtåg avlöser varandra.

Vad äts då på denna dunderhögtid? Eftersom vi är Hela världens saluhall så är ju smakerna viktigare än sångerna. Och vi har grävt fram att ribbe, knaperstekt fläsksida, är en högtidsklassiker som dyker upp även på nationaldagsbordet. Inte alltför olik porchettan som poserade på bloggen för några veckor sedan. Något enklare att sätta ihop är Spekematen, det vill säga det kallskurna. I över 1000 år har normännnen avnjutit lagrade delikatesser såsom lufttorkad skinka, vitlökssalami, tryffelkorv och kardinalröd chorizo.

En instagramsökning på #spekemat och #17maj gav 4609 respektive  5111 träffar. Nedan är några av dessa:

17 maj
Speke på klipporna, av ida_kristinbg.

17 maj2
Ett litet paradtåg, fångat av thymoni.

17 maj3
Blåskimmelost och andra ljuvligheter hos snikgjest.

Alla dina skivade favoriter finns i Hötorgshallen, från Italien till Ungern, Latinamerika och tillbaka. Kom förbi innan söndag den 17:e och ladda kylen med lena skinkor och peppriga salamis. Finns bland annat hos Carls deli, Pallas delikatesser, Österqvist, Prima delikatesser, Mi Esquina, Finska butiken, Hellbergs, Saluplats Husman och G. Nilsson för att nämna några…