Höstens surkål har anlänt till Hötorgshallen, dags för Sarma-recept


När den största grytan plockas fram på hösten vet man att surkålssäsongen är igång och den pågår tills surkålen tar slut i början på våren. På Balkan äts de mustiga kåldolmarna i Sarma-grytan både till vardags och fest, med bröd eller potatismos som får rama in alla de välbalanserade smakerna.

Surkålens hälsofördelar är många med sin nyttiga mjölksyrebakteriekultur och det högre näringsvärdet än till exempel vitkål, men det är även en lättlagad inläggning med lång, naturlig hållbarhet. Alla har sina recept på Sarma men det gemensamma för dem alla är att de är okomplicerade att göra och att magin ligger i den långa koktiden. Som med all slowfood är det lika bra att göra mycket på en gång så att har man mat hela veckan.

Prima Delikatesser har just fått in sin första omgång surkålshuvuden och bjussar därför på ett recept för dig som är nyfiken att göra din första kastrull Centraleuropeisk favoritgryta:

Sarma
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 12
Ingredients
 • 1 st stort surkålshuvud ca 2,5kg
 • 1 kg nymalen köttfärs
 • 3 st finhackad gul lök
 • 1 st ägg
 • 2 dl rundkorningt okokt ris
 • 500 g kallrökt sidfläsk i tjocka skivor
 • 300 g kryddig sremskakorv
 • 2 st kött- eller grönsaksbuljongtärningar
Instructions
 1. Ta försiktigt loss alla blad från surkålshuvudet. Snitta bort den allra grövsta delen av stjälken i varje blad och lägg surkålsbladen i kallt vatten en stund.
 2. Hacka och fräs löken gyllengul. Blanda köttfärsen med löken, riset och ägget. Salta och peppra.
 3. Ta upp bladen och låt dem rinna av något. Med stjälken närmast dig lägger du på en klick fyllning (ca 1 matsked) och rullar uppåt, vik in sidorna och rulla klart så att det blir ett litet paket.
 4. Skär överblivna blad i mindre bitar och fräs upp dem i lite smör i en stor gryta. Lägg i dolmarna och ovanpå dem ett lager skivad kallrökt sidfläsk, Sremskakorv och rökta revben. Fortsätt varva så.
 5. Smula buljongtärningen över och lägg på några lagerblad. Häll på vatten så det täcker. Låt dolmarna puttra under lock på låg värme i ca 3-4 timmar på spisen eller ugnsbaka lika länge på låg värme.
 6. Servera gärna med hemlagad potatismos och en klick smetana eller rysk yoghurt och nybakat bröd!

 

korv-700x700
Ifall du vill göra ett mindre antal surkålsdolmar än receptet ovan så kan du hacka upp överbliven surkål från surkålshuvudet och steka upp med exempelvis kryddig ungersk korv och ajvar hälsar Prima.

LCHF (ifall du skippar riset), prisvärt, lättlagat och mättande, Sarma är helt enkelt en riktig så kallad superfood.