Suktande matfotografier ur kokboken Smak på Sàpmi. Foto: Bianca Brandon-Cox
Jag är precis hemkommen från svenska Lappland där jag bland annat besökte en samisk kulturby i Jukkasjärvi. På en hylla hittade jag den här fantastiska kokboken: Smak på Sàpmi – tradition, innovation och framtid. Kokboken har vunnit både ”Gourmand World Cookbook Awards” och Årets Svenska Måltidslitteratur, och är fylld med suktande bilder och smarriga recept.
Vad sägs om blodpannkaka med stekt bacon och rårörda lingon? Carpaccio på reninnanlår? Eller renbuljong med kallklimp serverad i kåsa? (Recept här)
Boken är utgiven av Slow Food Sapmi vars hemsida också är värd en titt för dig som vill få lite ny inspiration från norr.
Fler vackra matfotografier ur boken Smak på Sàpmi. Foto: Bianca Brandon-Cox
Hos Hellbergs fågel & vilt nere i Hötorgshallen hittar du de flesta av ingredienserna som behövs till recepten. Själva kokboken kan du köpa hos t ex Bokus, Adlibris eller direkt från förlaget.