Oliver kan variera så väldigt i smak och konsistens men sicilianska nocellara-oliver är verkligen något alldeles extra. De minst 2500 år gamla, klargröna oliverna kommer ursprungligen från en dal i sydvästra Sicilien: Valle del Belice. Platsen ligger belägen på ett sätt som gjorde den till en utmärkt strategisk besättning förr där det tillverkades just olja och mat.
Valle del Belice sedd från Google Street View.
Än idag är Valle del Belice känt för sin olivoljeproduktion. De gröna nocellara-oliverna används i tillverkningen av de mest kvalitativa olivoljorna med beteckningen extra virgin.
För att få kallas extra virgin måste olivoljan vara helt utan kemikalier (som annars används för att extrahera oljan från oliverna) och den måste bli godkänd i labratorietester där det testas syra- och peroxidhalter. Slutligen måste olivoljan smaka just oliver och inga andra bismaker som anses vara defekter.
Olivsmaken beskrivs ofta som smörig och söt medan konsistensen är krispig och mör. Kolhydrat- och sockernivåerna är lägst i nocellarorna av alla olivsorter, samtidigt är de fyllda med hälsosamma fetter, fibrer och så kallade polyfenoler vilket är anitinflammatoriskt och sägs motverka åldrande.
Bergsvy från Messina i Sicilien, Nocarella-oliverna i genomskärning, siciliansk husfasad och åkrarna i Montalcino i Toscana.
Med andra ord finns det hundra anledningar till att provsmaka nocellara men den främsta är nog ändå att de är så otroligt goda! De på bilden kommer ifrån Pallas Delikatesser på Hötorgshallens nedre plan och de delar plats på fatet tillsammans med en större, toscansk variant. Köp hem ett hekto eller två imorgon och njut av en liten smak av Italien.