illa kärnan har dessutom vandrat en lång väg

Mandelns dag, 16 februari

almond day kolamandlar mandel 1
Ny vecka, nya matdagar! Nu är det dags för mandeln att firas, den antika nöten som återfunnits i allt ifrån Tutankhamons grav till flertalet bibliska skrifter. Den lilla kärnan har dessutom vandrat en lång väg, från sitt ursprung i länderna kring Medelhavet till Kalifornien, där den största delen av mandelproduktionen sker idag.

Marsipan, torrone-nougat, cantuccinikex, amarettikakor på bittermandel och italienska bakverk, mycket hade vi gått miste om utan mandeln. Förutom sina söta egenskaper är mandlarna dessutom fullpackade med näringsämnen. E-vitamin, antioxidanter, fibrer, kalcium och magnesium för att nämna några. De sägs sänka kolesterolet, förbättra matsmältningen, reducera cellskador och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. En fantastisk nöt helt enkelt!

almond day kolamandlar mandel 2
Blommande mandelträd liknar körsbärsträd med sina vitsprinklade småblommiga trädkronor. Själva mandelskalet kan ätas när mandlarna är färska och nyplockade, innan skalet hårdnar. Gröna mandlar är populära snacks i Mellanöstern. I sin råa form smakar de surt och de doppas därför i salt för att balansera ut syrligheten. Från mitten av april till mitten av juni äts de i sin färska form, ifall de inte picklas eller preserveras på annat vis för att förlänga hållbarheten.

almond day kolamandlar mandel 3
I fatet ovan: kolamandlar från Pieiras, pistagemandlar, rökta mandlar och mandelolja.

almond day kolamandlar mandel 4
Hos Pieiras LivsHötorgshallens nedre plan hittar du rökt, rostad och bränd mandel med smakerna honung, lakrits, kardemumma, choklad eller grädde. Den som inte lyckas hitta något gillar troligtvis inte mandlar. Och det är okej det med, då kan oljan nämligen användas till hud- och hårvård istället… Som sagt: en mångsidig nöt, inte konstigt att den fått sin egna dag! 😉