Hötorgshallens
Hitta Recept
Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.
-
Det hänger på detaljerna! Det är få saker som går upp mot ett riktigt krämigt, gräddigt, smör. Gateaubutiken i Hötorgshallen har precis börjat sälja ett nytt franskt lyxsmör. Smöret passar perfekt ihop med t ex månadens bröd: stenugnsbakat surdegsbröd med rostad Emmer – men det allra bästa sättet att använda smöret på är, enligt Gateau:arna själva, genom att steka en god köttbit i det. Och om du skulle få Gateau-abstinens när du inte har tid att
-
Skogens guld är guldigare än någonsin, och det är dags att gå lös på kantarellrecepten. Superbloggaren och matinspiratören Sandra Beijer tipsar om sina 7 smaskigaste kantarellrecept hos Metro. Och visst vattnas det i munnen av tanken på kantarellcrêpes eller fettucini med saffran, kantareller och sommartryffel? Kantarellröra med matvete och pastagratäng med kantareller och ärtor –> kolla in alla Sandras kantarelltips. Vill även tipsa om ett annat fiffigt och matigt inlägg hon gjort om 16 recept på
-
Vargpersika eller kärleksäpple – kärt barn har många namn. I det här fallet handlar det om tomaten! När jag var på Island besökte jag en tomatfarm där de bjöd på den mest delikata tomatmåltiden jag någonsin ätit. Blev så inspirerad av hur man faktiskt kan göra en hel måltid enbart fokuserad kring tomaten, och tänkte dela med mig. Tomatlunch: Vatten med körsbärstomater, delikat hembakat bröd med gurk-salsa, tomat-drink gjord på gröna tomater (lite sötare än
-
För att få ett riktigt smakrikt och mört kött, kan man hängmöra köttet. Mörning kallas processen när köttets egna enzymer bryter ner proteiner i celler och bindväv. Kort och gott: man låter köttet ruttna på utsidan för att få ett godare och smakrikare kött inuti. Det gör man genom att låta köttet hänga i ett kylrum under en längre tid, gärna flera veckor. Sedan skär man bort allt det förruttnade köttet och kvar har man ett delikat kött
-
Inget smakar så mycket höst som hemlagade råröda lingon. Den sötsyrliga kompotten är dessutom så enkel att göra och passar till allt från köttbullarna, älgsteken eller havregrynsgröten. Fyll en fin glasburk och sätt på en handskriven etikett så har du dessutom en fin gå bort-gåva att ta med nästa gång du behöver något snabbt och omtänksamt. Rårörda lingon är ett sätt att konservera lingon på. Det som skiljer tillredningen från lingonsylt är framförallt att lingonen
-
Kräftsäsongen är i sin slutfas och krabbsäsongen har dragit igång. Hos Fiskeläget i Hötorgshallen är diskarna fyllda med deras populära fiskgratänger lagom inför hösten. Tim berättar hur det går till när de tillverkas: Hela, nyinkomna fiskar filéas och ingår i gratängerna med olika såser. På morgonen skalas det humrar som blir huvudnumret i den mustiga fondsås som hälls över delikata bitar hälleflundra, marulk, sjötunga eller de fiskar de har fått in för tillfället. Hållbarhet och
-
Vår nya tidning landade i Hötorgshallen igår! Färska, nytryckta exemplar av det dubbelt prisbelönta (och för tillfället dubbelt nominerade) magasinet, fullproppat med inspiration, kunskap och tillfällen att lära känna Hötorgshallens handlare bättre. Nummer elva av favo-tidningen inkluderar: Foto: Linus Hallgren. Plocksida med alla röda ting du kan tänka dig från hallen. Till exempel kvittenmarmelad på konserv (Latinamerikanska Livs), delikatessalt blandat med solmogna tomater från Sicilien (Carls Deli) och den klassiska surskorpan från Finland (Finska butiken).
-
I Thelins disk i Hötorgshallen är det alltid huller om bullar, på bästa möjliga sätt. Nybakade, saftiga kringlor med kardemumma och kanel påminner förbipasserande om det viktigaste som finns: fika. Månadens bulle för den som är intresserad av det allra senaste är en wienersnäcka med äpple, russin, mandelmassa och kanel, perfekt som mellis innan du bär hem alla påsarna från saluhallen. Och på tal om påsar så kan det bli en del, med tanke på
-
Bild härifrån. Råbocksjakten har kommit igång och och rådjurssteken är nyss inkommen till butiken Hellbergs Fågel & Vilt på Hötorgshallens nedre plan. Denna vecka drar även älgjakten igång vilket med stor sannolikhet innebär att färskt älgkött kommer att finnas i kyldiskarna i dagarna. Nu kan hösten alltså dra igång på allvar med viltgrytor, långkok och rårörda lingon. De olika viltdelarna du kan hitta hos Hellbergs är ytter- och innerfilé, rådjurssadel, bog och stek hälsar Peter.
-
Ovan: Wagyu från Latinamerikanska livs i Hötorgshallen. Nu kanske lördagsmiddagen redan är klar och i vissa fall uppäten, men inför lördag nästa vecka kommer här ett toppentips: Wagyu! Latinamerikanska Livs i Hötorgshallen fick i torsdags in köttvärldens Rolls-Royce i form av svensk fullblodswagyu från Valdemarsvik. Wagyu är en boskapsras som ursprungligen kommer från Japan och köttet har blivit världskänt för sin fantastiska smak, och prislapp. Men många foodies är enade i att det är en