Så (enkelt) gör du rårörda lingon

img_6144
Inget smakar så mycket höst som hemlagade råröda lingon. Den sötsyrliga kompotten är dessutom så enkel att göra och passar till allt från köttbullarna, älgsteken eller havregrynsgröten. Fyll en fin glasburk och sätt på en handskriven etikett så har du dessutom en fin gå bort-gåva att ta med nästa gång du behöver något snabbt och omtänksamt.

Rårörda lingon är ett sätt att konservera lingon på. Det som skiljer tillredningen från lingonsylt är framförallt att lingonen inte kokas, de innehåller nämligen det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra som ger en bättre hållbarhet i sig. Därför behöver inte ens socker tillföras, även om det ingår i de flesta recepten för att balansera ut det syrliga med något sött.

Såhär gör du:

Lingon blandade med socker syltar sig själva till en hållbar sylt. Därför behöver du först och främst en burk.

Sterilisera gärna burken om du ska förvara lingonen en längre tid. Du värmer då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader, eller kokar den några minuter. Det går även bra att frysa den.

Två paket frysta lingon eller en liter färska bär blandas tillsammans med ca 3 dl socker. Rör om, häll i allt i glasburken och ta fram när du är sugen. Så enkelt är det!

lingonsylt-lingon-recept