Hötorgshallens
Hitta Recept
Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.
-
Det finns några platser på jorden där människor statistiskt sett lever längre än på andra platser. Dessa platser har kommit att kallas för de blå zonerna. Det finns fem blå zoner i världen, och dessa är: Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Grekland), östra Sardinien (Italien), Okinawa (Japan) – och så det småländska inlandet. Vad de har gemensamt? Den tydligaste röda tråden man har kunnat hitta är maten de äter. Man kallar den för den blå maten.
-
Idag är det den officiella kräftpremiären, aka årets bästa dag enligt vissa av oss! Fiskeläget har fått in underbara insjökräftor, Hav har laddat med nyokta signalkräftor från Hjo och Melanders diskar är fyllda med klarröda kräftisar redo att sjunga visor till. Det bästa med Hötorgshallens fiskehandlare är att du slipper göra någonting själv, alla kräftskivans tillbehör (både sådana du kan och inte kan tänka dig) har de förberett! Västerbottenpajer, hummermidorer, aiolis i olika smaker –
-
Bild av Armstrong photo. Smör, det godaste som finns, kan faktiskt bli godare. Hurdå? Med din favoritsmak förstås! Det är perfekt för dig som följer en lchf-diet eller bara skär ner på kolhydraterna. Dessutom är det enkelt att göra: Bild via Buzzfeed Först behöver du rumstempererat smör. Skär upp smöret i mindre bitar så når det rätt temperatur snabbare. Lägg det rumstempererade smöret i en skål med valfri smaksättning. Till exempel kryddor, färska örter, citronjuice
-
De sista semesterdagarna och första jobbdagarna förtjänar rediga frukostar. Nu när sommarens bär skördats och syltats smakar de som bäst. Kaffet behövs kanske lite extra mycket. Och några sista tjocka skivor bröd bör få avnjutas innan hösten stampar in med sina kolhydratfria dagar och allt vad det heter. Därför är förslaget att du kör på en frukostrunda i vanlig Hötorgshallen-stil och inhandlar följande: Bröd från Thelins, nymalet kaffe från Himalaya och sylt från Prima i
-
Spätzle är en slags tysk äggbaserad pasta som ser ut som små makaroner. Käse betyder ost på tyska, så käsespätzle är helt enkelt en ostig pastarätt som är vanlig i Sydtyskland och Österrike. Tänk dig mac ’n’ cheese, eller någon form av makaronipudding. SÅ GOTT. Personligen älskar jag ostiga saker och här talar vi alltså krämighet och osttrådar i långa banor. Förutom makaroner och smält ost toppas även käsespätzle av rostad lök. Det ultimata barsnackset, bakismaten,
-
Bacio i Hötorgshallen säljer italienska färdigrätter och rykande gott kaffe. En av deras mest sålda rätter är den krämiga pesto-pastan. Pastarätten består av rigatoni (en slags pasta som ser ut som små rör) i krämig pestosås och med riven padano (italiensk hårdost) på toppen. Toppa med några blad färsk basilika om du äter rätten hemma, och du kommer snart att mentalt befinna dig på en trattoria vid något gulligt litet romerskt torg. Pesto-pastan säljs hos Bacio och
-
Den här somriga korven är lika frisk och god som den är fotogenisk. Handgjord är den också förstås, som alla Taylor & Jones korvar, och den passar lika gott på grillen som i stekpannan. Dessutom är den suveränt god ihop med mangovinägretten från P&B. Visste ni förresten varför vissa korvar kallas för bangers? Det är för att de spricker i skinnet vid tillagningen. Vita korvar känns lite lättare än röda, fylligare sorter. Dessutom är de
-
P&B delikatesser har fått in några sprillans nya somriga vinäger och vinägrett! En av dem är den här klargula vinägern med mangopuré. En perfekt kombination av vinägerns syrlighet och mangons sötma. Passar bra i sallader, såser, med vitt kött, fisk eller skaldjur. Vinägern är av märket Nicolas Vahé och finns även i kombination med jordgubbspuré istället för mango. P&B säljer även två olika vinägrett från samma märke, en med senap och örter, och en med senap och citron. En flaska vinäger eller vinägrett
-
Om du är på jakt efter en riktigt somrig efterrätt har du hittat rätt. Pavlova är en mumsig marängbakelse som toppas med vispgrädde och frukter och/eller bär. Marängen ska vara hård på utsidan men mjuk på insidan. Några varianter är till exempel att toppa den med lemon curd, passionsfrukt eller, som den här delikata pavlovan jag avnjöt i Warszawa, med jordgubbar! Bakelsen har fått sitt namn efter prima ballerinan Anna Pavlova som reste jorden runt med
-
Latinamerikanska livsmedel har fått in spädgrisar från Spanien. Grisarna är uppfödda på ekollon och naturbete vilket ger dem en ännu smarriga smak. Ett foto publicerat av Food And prop Stylist (@lindalundgren1) Jul 20, 2016 kl. 12:56 PDT Spädgrismiddag. Ett foto publicerat av Per Morberg (@permorberg_official) Maj 30, 2016 kl. 5:42 PDT Ett tips på spädgrisrecept är Per Mobergs ”helstekt spädgris tillagad på äkta skogvaktarvis”. Tolga från Latinamerikanska livsmedel hälsar alla välkomna (på bilden med deras hemmagjorda buljong). Han kan även hjälpa till att