Hötorgshallens
Hitta Recept
Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.
-
Kantareller, hörni. Det känns både som det ultimata sättet att välkomna den mörkare årstiden och tillfredsställa smaklökarna. Oavsett om du har plockat ditt naturliga guld själv i skogen eller om du köper det i Hötorgshallen hos Sandins livs finns oändliga mängder recept som får kantarellernas goda smak att komma till sin rätt. Här tipsar vi om tre recept som är extra mumsiga! 3 recepttips som innehåller kantarell: Kantarellpizza med tryffel och parmesan Gyllene kantarellpaj Chèvre
-
Den här goda, rustika äppelkakan hittade jag recept på hos Elsa Billgren. Hennes äppelträd i trädgården på Gotland har gjort sitt och av resultatet har hon bakat äppelkakan ovan med citron och mandelmassa. Det finns väl knappt något härligare en kan göra med regniga hösteftermiddagar än just äppelkaka? Jag gjorde kakan i två mindre former, då kan en nämligen lägga dem ovanpå varandra när de har svalnat, så blir det som en högre tårta av
-
Höstens förkylningar kräver sina te-kurer, och för den som vill variera den varma koppen så finns te-glass. Den mildrar ömma halsar och kyler ner febriga eftermiddagar, den gräddiga smaken kan även bota ett och annat dåligt humör på vägen.. Ifall du vill få glassen extra krämig och len så blanda ingredienserna sakta och rör om hela tiden så att smeten inte skär sig. Rör om några gånger under själva infrysningen också. Låt den få stå
-
För 80 år sedan presenterades vit choklad för första gången och nu är det dags att uppdatera färgskalan. Den schweiziska chokladproducenten Barry Callebaut har nämligen upptäckt och utvecklat den röda kakaobönan och genom en unik process så har de lyckats skapa en helt naturlig ton, utan tillsatser av färg eller andra smaker än de som finns naturligt i bönan. Både bönans färg och smak är speciell, den karakteristiska ljusröda färgen är varken bitter eller mjölkig
-
På svenska brukar styckdetaljen Secreto kallas för ”Grisens hemlighet”, kanske för att den sitter gömd på sidan av grisens hals. Den sägs också vara grisens mest saftiga och möra bit, och den är rikt marmorerad. Kanske är det därför som Secreto (som betyder hemlighet på spanska) i Spanien betraktas som en delikatess. I Sverige är den också lite av en doldis. Men vet ni vad? Den finns nu äntligen att få tag i hos kötthandlaren
-
”Detta är en mycket förlåtande rätt. Det kan ibland vara svårt att få den fullkomligt perfekt, men det är också nästintill omöjligt att misslyckas.” Taylors & Jones om maträtten ugnsstekt fläsksida (Roasted Pork Belly) som finns med i deras kokbok Best oF British. Best of British är en bok full av brittiska recept skapade av korvmakarna Taylors & Jones: ”Mosat och beigebrunt. Kanske en stabbig pudding och en kopp te? Bilden av brittisk mat är
-
Igår fick Österqvist in färsk vit hösttryffel direkt från Alba i Piemonte, Italien. Jordens diamanter eller Den Gudomliga knölen – kärt barn har många namn, och tryfflarna har ovanligt många. Den absolut mest exklusiva av dem alla är just den vita tryffeln som kommer från Alba. En storfavorit här i saluhallsbloggen: kantarellpizza med tryffel och parmesan! Tryffeln är ett fruktorgan från en svamp som alltid växer vid rötterna till träd, oftast poppel, pil, hasselträd eller ekträd.
-
Hos Fromageriet i Hötorgshallen kan du inte bara köpa all världens olika ostar och tillbehör – du kan även boka in dig på en ostprovning där du får smaka på dem ihop med noga utvalda viner och/eller öl. Här är datum för Fromageriets ostprovningar under oktober: Onsdag 4 oktober – Svenska ostar med vit bourgogne och röd beaujolais Prova några av de bästa svenska ostarna tillsammans med viner på biodynamiskt odlade druvor från två klassiska franska vinområden.
-
Det här urmumsiga receptet på smörstekt gösfilé med kantareller, västerbottenost, pocherat ägg och örtslungad potatis kommer från Fiskeläget. Johan Lönnberg från Fiskeläget berättar om gösen: ”Gösen har sin bästa tid nu när det blir kallare i vattnen, det gör den fastare i köttet, vilket gör det lättare att lyckas med den i köket. Den passar perfekt till mustiga och höstiga smaker, så passa på nu när det går att få tag på fina kantareller.” Smörstekt gösfilé
-
I det centraleuropeiska köket är inlindning en återkommande tillagningsmetod. Surkål- och vinblad är de vanligaste omslagen och fyllningen består vanligtvis av färs, ris och olika kryddor. I Ungern kryddas dolmarna med paprika, på Balkan hackar en ner rökt kött i fyllningen och i Turkiet är kanel en förekommande ingrediens i dolmarna. Dolma, den turkiska versionen, kan ätas både som huvudrätt och tillbehör, eller meze som det kallas. I tidningen Hallen nr fyra tipsade Bosphorus om