Gräddig glass med rosensmak

Höstens förkylningar kräver sina te-kurer, och för den som vill variera den varma koppen så finns te-glass. Den mildrar ömma halsar och kyler ner febriga eftermiddagar, den gräddiga smaken kan även bota ett och annat dåligt humör på vägen..

Ifall du vill få glassen extra krämig och len så blanda ingredienserna sakta och rör om hela tiden så att smeten inte skär sig. Rör om några gånger under själva infrysningen också. Låt den få stå och smälta en stund innan servering, då kommer både smakerna och konsistensen till sin rätt.


RådfrågaHimalaya eller Charabang på Hötorgshallens nedre plan angående vilket te som skulle passa bäst. Eller använd La Gazelles vackra syriska ört-te ifall du kan tänka dig en örtig ton tillsammans med rosensmaken.

Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
 • 4 1/2 dl mjölk
 • 1 dl strösocker
 • 4 äggulor
 • 3 msk roste
 • 1 msk rosvatten
 • 3 tsk vaniljsocker
 • 2 1/2 /2 dl vispgrädde
Instructions
 1. Hetta upp mjölken tills den är ljummen.
 2. Blanda in hälften av sockret och tillsätt tebladen till den varma mjölken. Låt dra en stund och sila sedan av bladen.
 3. Blanda resten av sockret, lite åt gången, tillsammans med äggulorna under vispning. Vispa tills smeten tjocknar.
 4. Blanda försiktigt ihop teblandningen och äggblandningen i en kastrull. Låt sjuda på låg värme till en gräddig men fortfarande flytande smet. Ta av kastrullen från spisen och låt svalna till rumstemperatur. Tillsätt vaniljsocker.
 5. Vispa grädden och häll i teblandningen. Häll över i en form och frys. Ta fram smeten ur kylen och rör om några gånger under infrysningen, då får glassen en slät och fluffig konsistens.
 6. Servera glassen med torkade rosenblad eller en nypa te som strössel.