Ochazuke: ris med genmaicha-te från Japan

Genmaicha (till vänster) betyder te med brunt ris och är ett grönt te som är smaksatt med rostat brunt ris.

Genmaicha kallas även popcorn-te på grund av att några av riskornen poppar upp som små moln i tet under själva rostningen.

Nuförtiden dricks det traditionella tet av alla grupper i samhället men förr i tiden var det framförallt fattigare folk som drack det i Japan. Riset fungerade som en utfyllnad och reducerade priset på det gröna tet och drycken kom därför att kallas för folkets te. Det dracks även av de som av olika religiösa anledningar fastade då stärkelsen och sockret i riset gav tet en varm och nötaktig smak och gjorde tet lättdrucket och skonsamt för magen.

Ochazuke är en av mest grundläggande rätterna i Japan då det kombinerar de två stapelvarorna ris och te. Kort och gott består rätten av rundkornigt vitt ris med varmt nykokat te som blivit hällt över. Rätten kan avnjutas som den är eller med en valfri topping såsom grönsaker, pickles, sjögräs, kött eller fisk. Riset ska inte vara dränkt i te likt en soppa eller gryta utan tet ska vara som en varm smaksättare som gör tet saftigare.

I Japan anses Ochazuke vara comfort food som gärna äts som ett midnattsmål eller som en kur mot baksmällor. Ochazuke äts inte sällan som en avundning på måltiden, precis i det bekanta läget mellan nästan mätt och bekvämt mätt. Det äts även till frukost, lunch och middag. Närhelst du behöver något milt, runt och varmt helt enkelt, det vill säga hela tiden under hösten!

Du hittar Genmaicha-te hos Teboden Charabang på Hötorgshallens nedre plan.