Gör ditt eget té, örtdrycker och lavendelskorpor

lavender_macaroons
lavenderskorpor
Lavendelskorpor, se recept nedan.

Påskhelgen är den perfekta bakhelgen. Och för att balansera ut onyttigheterna kan man rena sinnet med lite egenkokat té. Örtté är så väldigt enkelt att göra – det är bara att kasta i bladen i varmt vatten och vänta några minuter. Till detta rekommenderas krispiga kakor med lavendel, och kanske en bok eller två. Sträck-titta på någon serie går såklart också utmärkt.

Pepparmynta
En riktigt balkongvänlig ört, den växer fort, doftar gott och smakar underbart i té. Låt 5 st färska blad dra i en tékopp med hett vatten i i cirka 10 minuter, uppiggande och friskt, perfekt tidiga vårmorgnar.

Fläder
Koka upp 5 deciliter vatten med 1-2 matskedar torkade fläderblommor. Låt dra i 5 min, sila och servera, somrigt och nostalgiskt.

Citronmeliss
Klipp av 5-6 blad, låt dra i en kopp cirka 10 min. Ett mjukt och lugnande té för kvällstid.

Lavendelskorpor

Author: Kajsa Renström
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 40
Ingredients
  • 105 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g sötmandel
  • 1 st ägg
  • 1 st äggvita
  • Torkade lavendelblommor
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Mixa mandeln halvgrov
  3. Blanda ner mandeln tillsammans med vetemjölet och bakpulvret i en separat bunke
  4. Rör smöret med sockret tills det blir poröst
  5. Tillsätt 1/3 av mjölblandningen och ett ägg under omrörning
  6. Tillsätt sedan hälften av det återstående mjölet och rör om.
  7. Sikta i det sista mjölet
  8. Dela upp degen i lika stora delar och forma dessa till rullar, ca 3 cm breda. Tryck till med pekfingret
  9. Pensla degen med äggvitan och strö över lavendeln
  10. Grädda i ugn i 20 min
  11. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader
  12. Skär sedan längderna i fingerbreda bitar och vänd till stående postition
  13. Låt skorporna torka med ugnsluckan halvt öppen i minst 30 min

botanik
te_drink
Läskande isté med sockrad kant gjord på balkongodlad citronmeliss. Foto 1 och 3 av foodiesfeed.