Styling av Linda Lundgren, foto av Josef Peyre.
Vad äter en på Kristi Himmelfärdsdag egentligen? Traditionsmässigt känns maten inte helt självklar. Om vi ser till det historiska så är den liturgiska färgen för högtiden vitt. Det vill säga kyrkans färgval och det prästarna bär på sin krage, så som de till exempel har lila på advent och rött under pingst. Det kan ju användas som någon slags riktlinje för middagen. Eller efterrätten. Kanske något med stora maränger passar? Eller något krämigt och fluffigt, som ricotta…
Som svar på våra böner finns det perfekta fluffiga receptet i det senaste numret av vårt magasin Hallen: pistaschkaka med ricottakräm! Med sin nötiga pistaschbotten och de syrliga rabarberna så gör denna bildsköna tårta årets minst matförankrade högtid åtminstone till den sötaste. Baka och smaka i helgen! Ricotta finns hos Jacksons ost och Saluplats Ost, rabarber hittar du hos Sandins och pistaschnötter är Pieiras livs rätt butik att vända sig till.
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
- 2 dl pistaschmandelmjöl – mal pistaschmandlar till mjöl eller använd mandelmjöl
- 100 g osaltat smör, smält
- 5 st rabarber
- 1.5 dl strösocker
- citronjuice från 1 citron
- 1.5 dl hela osaltade pistaschmandlar
- 1 dl strösocker
- 50 g osaltat smör
- 250 g färskost
- 250 g ricotta
- 2 tsk vaniljextrakt
- 3 dl florsocker
- Pistaschkaka:
- Sätt ugnen på 160 grader och smöra och mjöla med pistach- eller mandelmjöl en bakform med löstagbar kant. Klipp ut en rundel bakplåtspapper och lägg i botten på formen.
- Vispa samman ägg och socker till en fluffig vit smet, vispa i minst 2 min.
- Tillsätt sedan pistaschmjöl, vetemjöl, bakpulver och smör. Vänd försiktigt ner i äggsmeten.
- Häll smeten i kakformen, baka i ca 45-50 min. Ta sedan ut kakan och låt svalna.
- Rårörda rabarber:
- Hyvla eller skiva rabarbern tunt, lägg i en skål med sockret och pressa över citronjuicen.
- Blanda och låt stå i rumstemperatur, se till att sockret löser sig.
- Kanderade pistaschmandlar:
- Börja med att hälla sockret i en stekpanna, smält tills det får en gyllene färg. Tillsätt mandlarna och vänd runt.
- Häll upp allt i ett tunt lager på bakplåtspappret och låt kallna och stelna helt. Hacka sedan till mindre bitar eller strössel – det du föredrar.
- Ricotta- och vaniljkräm:
- Vispa samman smör, färskost, ricotta och vanilj i ca 7 minuter, tilsätt sedan florsocker och vispa i ytterligare 7 minuter till en fluffig och krämig smet
- Montera tårtan:
- Dela kakbottnen i två delar.
- Fördela hälften av ricottasmeten och hälften av rabarbern på ena halvan.
- Lägg på andra halvan och bred ut resten av smeten på den. Lägg sedan på rabarbern och strö de kanderade pistaschmandlarna över. Garnera gärna med ätbara blommor.