Våfflor med norsk hjortronkräm

vaffeldagen

”På nittiotalet jobbade jag som barnvakt och våffelbagare. Det var en fantastiskt yrkeskombination som var oerhört uppskattad, åtminstone av de vaktade. Jag stekte så det osade, riktigt immigt var det i alla kök jag jobbade och det doftade bränt smör på teflon långt ut i trapphuset. Under denna period testade jag på det allra mesta inom tillbehör, även en och annan skinkskiva kunde smyga sig på våfflorna ifall det var alltför nära middagstid. Men hjortronsylt var såklart den givna vinnaren. Detta var innan jag upptäckte det norska mästerverket multekrem.”

Multekremen är det bästa från två världar, skogens guld (hjortron) tillsammans med mejeriernas ledstjärna (grädden). I Norge äts supergrädden traditionellt tillsammans med krispiga krumkaker, ett slags tunna rån-linknande kexs med kardemumma. Den passar utmärkt över nystekta våfflor med lite florsocker och mandelflarn på.

Hjortronsylten kommer från P&B i Hötorgshallen. En burk på 325 gram med en generös andel hjortron (65% närmare bestämt) kostar 89:- Räcker till cirka två bunkar vispad grädde, eller en våffeldag.

Multekrem
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 6
Ingredients
  • 4 dl grädde
  • 4 dl hjortron eller hjortronsylt
  • 3 matskedar socker
Instructions
  1. Vispa grädden med elvisp tills den blir fluffig men inte för fast.
  2. Tillsätt hjortron och socker och blanda ihop för hand.
  3. Garnera med lite sylt eller hela bär.