Valborg är en svag högtid i Sverige när det

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima

helsinki
Vacker vy över Helsinki, av Tuulia Kolehmainen.

Valborg är en svag högtid i Sverige när det kommer till mat. Vi fokuserar på det drickbara och kanske något grillat (eller bras-bränt snarare) till det. I Finland däremot är det mer festlig förtäring som pågår! Det dricks Sima och äts munkar hos våra grannar i öst och den stora frågan är: varför har vi inte tagit efter denna fantastiska mattradition?

Eftersom att Hötorgshallen är hela världens saluhall så tar vi oss idag en titt på lite klassisk finsk valborgsmat från Finska butiken i Hötorgshallens facebooksida:

trassliga struvor
Till höger i bild: trassliga struvor. Ett flottyrkokt bakverk med grädde i smeten. Krispigt och precis så underbart som en tänker sig.

Drycken Sima består av farinsocker, citron, vatten och lite jäst och passar perfekt till de lena munkarna med sin friska syrlighet. Bild av Finska butiken.

munkki
Munkki: smälter i munnen och sprakar av strösocker – himmelriket med andra ord. Även denna bild lånad av Finska butiken.

vappu
Valborgsfirande under knoppande finska träd, av Tuulia Kolehmainen.

Både i Sverige och Finland är Valborg (eller Vappu som det heter på finska) en stor studenthögtid och vi kan ärligt talat inte komma på någon mer passande då än munkar och Sima! Perfekt att äta ståendes i den förrädiska vårsolen, munkarna värmer och siman svalkar, perfekt kombination.

Imorgon, fredag den 1 maj, är Hötorgshallen stängd. På lördag den 2 maj har vi öppet mellan 10-16. Då kan ni fylla på förråden igen med munkar, räkor, revbenspjäll, rooibos och allt annat som kan tänkas behövas för en toppenhelg!

Vi i Hötorgshallen önskar er en riktigt skön Valborg!