Det trevligaste med att bli bortbjuden är att komma på vad man ska ta med sig i present. Sade ingen någonsin…
Gå-bort-gåvan, vars dramatiska namn på sätt och vis beskriver olusten man känner inför den, består vanligtvis utav en flaska vin. Denna tas emot av värdinnan/värden och förpassas till ett hörn i köket, där den sedan står och drar anonymt bland de andra gästernas bidrag. I bästa fall korkas den upp senare på kvällen och tjänar ett festligt men eventuellt överflödigt syfte, i värsta fall möter du den nästa gång du är på besök hos samma vän.
Denna fredagkväll väljer jag att tänka outside the bottle. Jag tar med mig en hel grillad majskyckling från Hellbergs fågel & vilt i Hötorgshallen istället. Den saftiga, proteinrika färdiglagade rätten är en kärleksförklaring från mig till min vän, värdinnan. Nu slipper hon tänka på både nattmat och söndagsbrunch. Tack för inbjudan-kycklingen är mitt sätt att förklara att det kommer bli en rolig kväll, men också en pigg morgondag. Speciellt om den serveras med lite krämig potatissallad och en redig mängd apelsinjuice.