Wallenbergare är fluffiga och lyxiga pannbiffar gjorda på kalvfärs och vispgrädde. Rätten är uppkallad efter bankdirektören Marcus Wallenberg, vars svärfar var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl. Men det är inte helt säkert att det var han som utformade rätten till sin svärson, det kan ha varit Julius Carlsson, chefskock på den populära krogen Cecil på Biblioteksgatan i Stockholm.
Oavsett ursprung är den här rätten så himla god och krispig och wallenbergare är ett lättsamt sätt att äta kött på för den som inte gillar att gå rakt på biffen. I det senaste numret av tidningen Hallen delar Mi Esquina med sig av följande recept på ovan nämna kalvfärshistoria:
- WALLENBERGARE
- 600 gram kalvfärs
- 3 äggulor
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- smör till stekning
- POTATISMOS:
- 1 kg mjölig potatis
- 2 dl grädde
- 1 msk smör
- salt och vitpeppar
- RÅRÖRDA LINGON:
- 3 dl frysta eller färska lingon
- 1 dl socker
- 4 dl frysta gröna ärtor kokta
- WALLENBERGARE
- Rör ner en äggula i taget i färsen. Tillsätt grädden, lite i taget.
- Rör i salt och peppar och forma smeten till 6 biffar.
- Stek biffarna i en stekpanna med smör, ca 4 minuter per sida. Du kan även steka dem tills de fått lite färg på bägge sidor och laga dem klart i ugnen på 175° i ca 10 minuter.
- POTATISMOS:
- Skala och koka potatisen tills den är mjuk.
- Häll av vattnet och mosa potatisen.
- Rör ner mjölk och grädde och smaka av med salt och peppar
- RÅRÖRDA LINGON
- Rör de tinade lingonen och socker tills sockret lösts upp.
Foto av Eva Hildén Smith för Hallen nr 13.