Mi Esquina

Panettone, italiensk julkaka

På många håll i världen är panettone-kakan ett måste till jul, särskilt i Italien och Latinamerika. Att baka en traditionell kaka kan ta flera dagar, målet är en hög kaka som är lika delar saftig och luftig inuti så det krävs övning för att få till en perfekt panettone. Även ifall kakans historia sträcker sig ända tillbaka till romarriket började den bli riktigt populär i 20-talets Italien och staden Milano. Två bagare i synnerhet, Angelo …

Panettone, italiensk julkaka Read More »

Sydamerikansk drickchoklad med historia

Peru har på senare tid blivit en erkänd producent av kakao och choklad, men redan för sisådär femhundra år sedan upptäckte Columbus kakaobönans storhet på sin upptäcksfärd genom Sydamerika. Där hade bönan odlats och kultiverats i många år och oftast serverades den som en dryck. I Maya hieroglyfer från tidigt som mellan åren 460-480 omnämns chokladdrycken i ceremoniella sammanhang såväl som vardagliga. Inom Aztekisk mytologi sägs guden Quetzalcoatl ha blivit utesluten från den gudomliga sällskapet …

Sydamerikansk drickchoklad med historia Read More »

Pinterest-trend 2017: Empanada

Pinterest är en tjänst där du kan spara inspirerande bilder du hittar på internet i olika kataloger, så kallade pinboards. Varje dag pinnas miljontals bilder världen över och den absolut populäraste kategorin är mat. Så, varför inte kika på vad det är som är extra populärt 2017? En av de tio rätterna som trendar i år är empanada, den latinamerikanska versionen av piroger där fyllningen kan bestå av alltifrån köttfärs till äggröra och oliver. Hos …

Pinterest-trend 2017: Empanada Read More »

Hemlagade Wallenbergare med rårörda lingon och smörfrästa ärtor

Wallenbergare är fluffiga och lyxiga pannbiffar gjorda på kalvfärs och vispgrädde. Rätten är uppkallad efter bankdirektören Marcus Wallenberg, vars svärfar var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl. Men det är inte helt säkert att det var han som utformade rätten till sin svärson, det kan ha varit Julius Carlsson, chefskock på den populära krogen Cecil på Biblioteksgatan i Stockholm. Oavsett ursprung är den här rätten så himla god och krispig och wallenbergare är ett lättsamt …

Hemlagade Wallenbergare med rårörda lingon och smörfrästa ärtor Read More »

5 presenttips inför alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag, eller Single Awareness Day som det har kommit att heta på vissa håll, närmar sig med stormsteg. Vare sig du har en älskling, är en älskling eller hatar ordet älskling så kommer här 5 helt vardagliga presenter för att fira en vanlig dag som kommer att övergå i en ny dag utan några större sensationer. 1. Inca Cola Bubbliga kultklassikern Inca-cola från Peru för tankarna mot Sydamerika, sol, stränder och noll par …

5 presenttips inför alla hjärtans dag Read More »

Arrollado de campo, chilensk bondsylta

Chile är avlångt och sträcker sig över varierande landskap, något som också speglas i dess breda matkultur. Arrollado är en typisk delikatess som förekommer i olika former och styrkor. I grunden så är det en bondsylta på fläskkött, mantlad med paprikaspäck och fylld med färska örter och vitlök. Det är inte underligt att det är en storsäljare hos Mi Esquina som har både en stark och en mild variant i sortimentet. Rowena rekommenderar den som …

Arrollado de campo, chilensk bondsylta Read More »

För dessa sodor smakar verkligen flytande g

Pap, Inca cola och Guaranà till sommarens bål och parkhäng, från Mi Esquina

Klara, självlysande färger och bubbliga, lekfulla smaker, det går inte att hålla en dyster min när en får en burk flytande godis serverad på after work:en. För dessa sodor smakar verkligen flytande godis: tänk iskalla hallonbåtar och colanappar. Den gula burken, Inca colan, är en riktigt kultklassiker och kommer från Peru. Golden kola kallas den och är populär och vanlig i Sydamerika. Rödgula Pap kommer från Chile och smakar papaya. Gröna burken, Guaranà Antarctica har …

Pap, Inca cola och Guaranà till sommarens bål och parkhäng, från Mi Esquina Read More »

Bästa med våren

Vad är det bästa med våren? 3 handlare svarar

Våren är här och till senaste numret av tidningen Hallen passade jag på att fråga några av Hötorgshallens handlare vad de tycker är det absolut bästa med våren när det kommer till mat. Här kan du läsa deras matiga svar! Rowena från Mi Esquina: ”Chorizo! Det är så gott att grilla på våren. Även piroger är perfekt om man vill gå ut och njuta i vårsolen.” Francika från Pallas Delikatesser: ”Salsiccia! Matglädjen och grillivern som …

Vad är det bästa med våren? 3 handlare svarar Read More »

Byt ut chipsen mot chilenskt korvsnacks

Tröttnat på det sedvanliga fredags chips-och-dippandet? Hos Mi Esquina i Hötorgshallen kan du inhandla dessa små gulliga men kryddiga ”pärlebandskorvar”. Perfekt storlek för att ha som mingelmat eller korvsnacks till en skummande öl. Mi Esquina är specialiserade på latinamerkianska delikatesser och just dessa små korvar kommer från Chile. Komplettera med ett gäng Empanadas, goda röror eller lite Queso Fresco (chilensk färskost). Läs mer om butiken i min handlarintervju med ägarinnan Rowena.

EnglishSwedish