I det allra första numret av tidningen Hallen så fanns det här delikata receptet med på påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris. Jag tänkte att det är dags för en favorit i repris, så här i påsktider. Själva påsklammet hittar du förstås hos handlarna i Hötorgshallen.
Ugnsrostat gotländskt dilamm, med sparris och rotgrönsaker. En annan variant på påsklammet. Recept här.
Recept: Påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris
Ingredients
- LAMMSTEK
- 1-1,2 kg lammstek
- 3 st vitlöksklyftor, delade
- 3 msk färsk rosmarin, hackad
- 3 msk färsk timjan, hackad
- Salt och svartpeppar
- 0,5 st citron, pressad
- smör till bryning
- 1 knippe sparris</br></br>
- POTATISGRATÄNG
- 10-12 potatisar
- 2 gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 5 dl matlagningsgrädde
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar, malen
- 2 dl riven ost, gärna en smakrik sort
Instructions
- LAMMSTEK
- Gnid in lammsteken i salt och peppar, örter och citron.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Bryn steken i stekpanna runt om så att den får fin färg.
- Placera steken på ett galler i ugnen med en långpanna under som fångar upp skyn.
- Stek 60-80 minuter till innertemperaturen är 62-65 grader. Ös steken några gånger
- under tiden.
- Ta ut steken och låt den vila i dubbla lager metallfolie i minst tio minuter, men tänk på att steken fortsätter att lagas så vill du ha en rosa stek ta ut den lite tidigare.</br></br>
- POTATISGRATÄNG
- Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form.
- Skala och skiva potatisen ganska tunt. Skala och hacka löken.
- I en bunke blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
- Fördela hälften av potatisen och all lök i formen.
- Rör om gräddblandningen och häll över hälften.
- Fördela resten av potatisen över och häll på resten av gräddblandningen.
- Strö över osten.
- Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min. Grilla sparrisen i grillpannan tills den är al dente.