Jag tänkte att det är dags för en favorit

Recept: Påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris

pasklamm
I det allra första numret av tidningen Hallen så fanns det här delikata receptet med på påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris. Jag tänkte att det är dags för en favorit i repris, så här i påsktider. Själva påsklammet hittar du förstås hos handlarna i Hötorgshallen.

hotorgshallen_dilamm-2
Ugnsrostat gotländskt dilamm, med sparris och rotgrönsaker. En annan variant på påsklammet. Recept här.

Recept: Påsklamm med potatisgratäng och grillad sparris
Ingredients
  • LAMMSTEK
  • 1-1,2 kg lammstek
  • 3 st vitlöksklyftor, delade
  • 3 msk färsk rosmarin, hackad
  • 3 msk färsk timjan, hackad
  • Salt och svartpeppar
  • 0,5 st citron, pressad
  • smör till bryning
  • 1 knippe sparris</br></br>
  • POTATISGRATÄNG
  • 10-12 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, malen
  • 2 dl riven ost, gärna en smakrik sort
Instructions
  1. LAMMSTEK
  2. Gnid in lammsteken i salt och peppar, örter och citron.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Bryn steken i stekpanna runt om så att den får fin färg.
  5. Placera steken på ett galler i ugnen med en långpanna under som fångar upp skyn.
  6. Stek 60-80 minuter till innertemperaturen är 62-65 grader. Ös steken några gånger
  7. under tiden.
  8. Ta ut steken och låt den vila i dubbla lager metallfolie i minst tio minuter, men tänk på att steken fortsätter att lagas så vill du ha en rosa stek ta ut den lite tidigare.</br></br>
  9. POTATISGRATÄNG
  10. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form.
  11. Skala och skiva potatisen ganska tunt. Skala och hacka löken.
  12. I en bunke blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  13. Fördela hälften av potatisen och all lök i formen.
  14. Rör om gräddblandningen och häll över hälften.
  15. Fördela resten av potatisen över och häll på resten av gräddblandningen.
  16. Strö över osten.
  17. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min. Grilla sparrisen i grillpannan tills den är al dente.