Lammstek med potatisstomp, béchamelsås och gratinerad blomkål och broccoli

Plura är en av Hötorgshallens återkommande kändiskunder. I höstnumret av tidningen Hallen 2014 delade han med sig av några recept baserade på ingredienser inhandlade i Hötorgshallen. Vad sägs om lammstek med potatisstomp, béchamelsås och gratinerad blomkål och broccoli? Ingredienserna till det här receptet hittar du bland annat hos La Gazelle, G. Nilssons livs, Latinamerikanska livsmedel och Sandins frukt och grönt.

Pluras lammstek med tillbehör
Serves: 4-6
Ingredients
  • LAMMSTEK, 130 MINUTER
  • 1 lammstek med ben på cirka 2 kilo
  • 1–2 dl plockad färsk rosmarin, timjan, oregano,
  • 7 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten</br></br>POTATISSTOMP, 30 MINUTER
  • 1 kilo potatis
  • 2 dl färsk spenat
  • 2 dl rucola
  • 1 dl hackade kryddörter
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • olivolja, rikligt
  • salt och peppar</br></br>GRATINERAD BLOMKÅL OCH BROCCOLI, 30 MINUTER
  • 1 medelstort blomkålshuvud
  • lika mycket broccoli
  • 5 dl béchamelsås
  • riven ost
  • salt och peppar</br></br>BÉCHAMELSÅS, 10 MINUTER
  • 50 g smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 5 dl mjölk
  • salt och peppar
Instructions
  1. LAMMSTEK
  2. Gnid in steken med olivolja, salt och peppar. Hacka kryddörterna grovt och klappa/gnid in lammsteken med dem. Låt steken ligga i rumstemperatur i en timme.
  3. Sätt ugnen på 160 grader.
  4. Bryn steken i en stekpanna och placera sedan lammet i en ugnsform tillsammans med skalad vitlök och mer kryddörter.
  5. Häll på vin och vatten i pannan.
  6. Stek i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 50 grader. Låt köttet vila i cirka 30 minuter innan det skärs upp.
  7. Slå över skyn i pannan till en kastrull och koka ihop till en skysås. Krydda med salt och peppar.</br></br>POTATISSTOMP
  8. Huvudingrediensen i denna rätt är potatis, vad man sedan har i spelar inte så stor roll, man kan ta vad man har i kylen, så se detta recept som ett förslag.
  9. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet.
  10. Mosa potatisen grovt med en gaffel.
  11. Tillsätt övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.</br></br>GRATINERAD BLOMKÅL OCH BROCCOLI
  12. Dela blomkålen och broccolin i buketter, ungefär så stora som plommon.
  13. Koka dem nästan klara i lättsaltat vatten.
  14. Gör béchamelsåsen under tiden.
  15. Placera kålen i en ugnssäker form och slå béchamelsåsen över.
  16. Riv över ost och gratinera i 225 grader tills gratängen fått färg.</br></br>BÉCHAMELSÅS
  17. Smält smöret i en kastrull. Strö över mjölet och rör om.
  18. Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning. Koka på svag värme i cirka fem minuter. Rör hela tiden.
  19. Krydda med salt och peppar.

 

Recept: Plura Jonsson. Foto: Anders Bergersen. Ur tidningen Hallen #3.