I Hallen nr 8 är det slatt-special. Ni vet de överblivna småskvätterna från helgens bravader? De kan ju användas i matlagningen. Det här receptet ger en försmak av sommarens moules frites (musslor med pommes, minus pommesen) men med en sötsyrlig smak av sherry. Enkelt att laga och festligt att både äta och servera:
Musslor i sherry och apelsin
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- 1 kg musslor (hjärtmusslor,
- sandmusslor eller
- blåmusslor)
- 2 dl olivolja
- 2 gula lökar, finhackade
- 6 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk chiliflakes
- 2 dl manzanilla-sherry
- eller en blandning av oloroso
- och vitt vin
- saften från 2 apelsiner
- 1 apelsin
- 1 tsk salt
Instructions
- Se över musslorna. Lägg dem i en skål och skölj dem i kallt vatten. Ta bort skägget från skalöppningen. Skaka om dem i skålen. De som inte sluter sig bör slängas.
- Fräs lökhack och vitlökshack i olivoljan på låg värme i en rymlig kastrull tills det blivit mjukt. Tillsätt paprikan och fräs ytterligare någon minut.
- Häll i sherryn, pressad apelsin och salt. Lägg ner musslorna och sätt på lock. Låt det hela sjuda tills musslorna öppnar sig. Garnera med apelsinskivor med lite paprikapulver på.
- Servera på en gång, gärna med lantbröd till.
Foto: Stefan Wettainen, Recept: Jens Linder.