Philly steak kommer ursprungligen från Philadelphia i Pennsylvania, USA där den ursprungligen serverades i så kallade luncheonettes, eller sandwich shops. Kort och gott är det en baguette fylld med rostbiff, oftast en finare variant som blivit uppskuren i en deli, tillsammans med nygrillad lök och smält ost.
Redan på 30-talet ska de första philly steak-baguetterna ha serverats som resultatet av ett experiment i en korvkiosk och idag är den fylliga baguetten ett självklart inslag på den amerikanska fastfood-scenen.
Gateau i Hötorgshallen bjuder på en egen variant av Phillyn och det är verkligen no shame in the sandwich game när det kommer till denna baguette till middag:
- ⅓ baguette
- 1–2 msk smör
- Fyllning:
- ca 125 g ryggbiff
- 1 gul lök
- 1 liten grön paprika
- 1–2 jalapenos
- 3–4 champinjoner
- smör till stekning
- 1 tsk lönnsirap
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 dl grovhackad bladpersilja
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
- 4–5 skivor ost
- Dela baguetten, men inte helt igenom. Platta ut och stek brödet på insidan i smöret tills det får fin färg, ca 3 minuter. Håll brödet varmt.
- Skär köttet i tunna skivor. Skala och skiva löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skiva jalapenos. Skiva svampen.
- Fräs löken i smöret ca 10 minuter. Ringla över sirapen och fräs ytterligare ca 5 minuter tills löken är karamelliserad.
- Ta upp löken på en tallrik. Stek paprika, jalapeno och svamp i smöret ca 5 minuter. Ta upp på en tallrik.
- Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs i köttet hastigt. Blanda det med lök paprika, jalapenos och svamp. Tillsätt vitlök och persilja. Salta och peppra. Samla ihop fyllningen i pannan och lägg på ostskivorna. Låt dem smälta över fyllningen. Lägg fyllningen i brödet och servera.
Styling- och receptbearbetning: Lena Söderström. Matfoto: Eva Hildén Smith. Hallen #13.