Så lagar du den perfekta Wagyu-biffen


Wagyu är det allra finaste som finns i nötköttväg. Det kraftigt marmorerade köttet är alldelles mört och utsökt – och väldigt exklusivt. Kanske minns du historien om Kobe-kött och att kossorna fick massage och dricka mängder av öl? Det var en vida spridd myt, och inte heller fick de lyssna på klassisk musik som vissa menade.

Kobe är nötkött av rasen Wagyu som tillverkats just i Kobe-distriktet i Japan, det har inget med öl och musik att göra. Däremot har köttet en högre smältpunkt än annat kött, därav uttryckte att det smälter i handen, det smälter nämligen vid 25 grader.

Öl eller ej, detta nötkött är fantastiskt och perfekt när en vill fira något extra. Men med den höga prislappen och låga smältpunkten så blir en ju lite nojig, hur tilllagas det bäst egentligen? Förutom att du kan äta det rått och halstrat så kan du även steka det försiktigt. Då gör du såhär:

  1. Låt det ligga framme i rumstemperatur i två timmar i en vakumförpackning.

  2. Låt det sedan ligga ytterligare en halvtimme i tjocka skivor på cirka 2 cm.

  3. Håll kryddningen enkel, flingsalt och nymalt saltpeppar räcker. Klappa försiktigt in i köttet med händerna.

  4. Fram med stekpannan och hetta upp, använd gärna en gjutgärnspanna.

  5. Ha i en klick smör och olja – smöret förhöjer smakerna och täpper till porerna så ingen köttsaft rinner ut, medan oljan ger köttet en fin färg och reglerar värmen så att inte smöret bränns vid.

  6. Stek på en hög men jämn värme. När smöret skummat klart och blivit lätt brynt så lägger du på biffarna.

  7. Stek 2 min på vardera sida.

  8. Voila! Servera precis som den är, smaken är så fin och god så du behöver inte ens någon sås. Eventuellt en klick vitlökssmör på toppen.

Wagyu hittar du bland annat hos Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen