Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad

Ett fräscht recept som sätter guldkant på helgmiddagen. Det här receptet kommer från Havs egen kokbok. Smaklig öring!

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad
Serves: 4
Ingredients
  • </br>Öring:
  • 4 bitar öring à 180 g
  • 1 msk smör
  • 4 dillstjälkar
  • salt och peppar</br></br>Blomkålspuré:
  • 1/2 blomkålshuvud
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk matolja
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk pressad citron
  • salt och vitpeppar</br></br>Gurksallad:
  • 1/2 gurka
  • 4 rädisor
  • 2 msk smör
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe vattenkrasse
  • 100 g forellrom
Instructions
  1. </br>Öring:
  2. Sätt ugnen på 140 grader.
  3. Baka öringen tillsammans med dillstjälkarna i en smord form i cirka 20 minuter.</br></br>Blomkålspuré:
  4. Skär ned blomkålen i småbitar och stek i matoljan tillsammans med löken och vitlöken tills den blir gyllene.
  5. Häll i mjölk och grädde och koka tills blomkålen är mjuk.
  6. Mixa blomkålen till en puré och smaka av med salt, peppar och citronsaft.</br></br>Gurksallad:
  7. Skala, kärna ur och skär gurkan i bitar.
  8. Skiva rädisorna.
  9. Värm försiktigt grönsakerna i smöret så att de blir ljumma.
  10. Garnera med dillvippor, krasse och forellrom.

 

Recept ur Hallen #13. Styling & receptbearbetning: Eva Söderström. Matfoto: Eva Hildén Smith.