Den mjölkvita sparrisen är en riktig vårprimör. God som den är, smörstekt eller med klassisk hollandaise-sås som tillbehör. Du kan steka upp den med risotto eller lägga den hel på pizza som topping. Eller koka och lägg i matberedaren tillsammans med lite grädde och salt, så vips har du en sammetslen soppa till middag.
Två tips i tillagningen: nedre delen av den gröna sparrisen kan vara lite träig, bryt därför av några centimenter av foten, där den knäcks naturligt, och hyvla bort det första lagret (förutom knoppen) då det kan vara lite beskt. Den vita sparrisen får till skillnad från den gröna sparrisen växa under jord och blir därför lite kraftigare i stjälken.
Ett snabb och enkel tillagningssätt är att ugnsbaka vårstjälkarna med generösa mängder parmesan:
- 16 vita sparrisar
- 50g smör
- 100g riven parmesan
- citronjuice från en halv citron
- salt och peppar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hyvla bort det första lagret på sparrisarna.
- Koka sparrisen i saltat vatten, cirka 5 minuter.
- Smält smöret, gnid in sparrisarna och salta och peppra, lägg på en ugnsform.
- Ugnsbaka i 2 minuter.
- Ta ut ur ugnen och strössla med parmesan.
- Ugnsbaka i 2 minuter till med parmesanen.
- Servera med bubbel och balkong!
Vit sparris hittar du hos Sandins frukt & grönt på Hötorgshallens nedre plan. I väntan på den svenskodlade varianten så kan du välja mellan tyska och holländska varianter.