årsolens strålar börjar tina stockholmarnas

Vårigt ostkalas från Saluplats Ost

hotorgshallen_ost-12
I Hötorgshallen mäter vi varken vårens ankomst i antalet blåsippor eller gökar – utan i antalet lunchgäster i solen på Konserthusets trappa vid Hötorget. Så fort vårsolens strålar börjar tina stockholmarnas frusna själar, märks det i form av glada möten och soliga matstunder där på trappan. Picknick är ju något av det vårigaste och kalasigaste som finns, så därför tänkte vi tipsa om tre krämiga, vackra, franska getostar som du kan köpa med dig från Saluplats Ost i Hötorgshallen.

hotorgshallen_ost-13
hotorgshallen_ost-15
Chabichou du Poitou är en fransk, vit, charmig chevré. Getosten tillverkas av opestoriserad mjölk och har en tunn skorpa av vitmögel, gulmögel och grönmögel på utsidan. Kostar 95 kr/st hos Saluplats Ost.

Couronne lochoise görs på rå getmjölk och är den krämigaste av de tre – nästan som färskost. Osten kommer från området Loches i Frankrike, och namnet, som ordagrant betyder ”Loches krona”, är anledningen till att osten ser ut som en krona (eller munk). Kostar 125 kr/st hos Saluplats Ost.

Valença är den blågrå pyramidformade skönheten. Den avhuggna toppen sägs ha skapats av Napoleon när han, på sin färdväg hem efter nederlag i Egyptiska strider, stannade till vid slottet Valencay där han blev bjuden på deras lokala pyramidostar – i ren raseri över att ha blivit påmind om sin förlust, slungade Napoleon sitt svärd och högg av topparna. Kostar 85 kr/st hos Saluplats Ost.

hotorgshallen_ost-16
hotorgshallen_ost-14
Tips: Hos Saluplats Ost arbetar mannen som går under smeknamnet ”Dr Käse”. Ryktet säger att han kan allt om ost – på sju olika språk. Så passa på att ställa dina ostfrågor!