Fromageriet

Adventskalender lucka 18: italiensk alpost hos Fromageriet

I lucka 18 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi den italienska alposten Puzzone di Moena hos Fromageriet. Osten Puzzone di Moena kommer från osttillverkaren Formaggi del Trentino i Italien och är en alpost som tvättas under lagringen. Den passar bra ihop med lite söta saker som tillexempel fikon eller fikonmarmelad. Ordinarie pris för denna lilla skönhet är 450 kr/ kg men idag (18/12) erbjuder Fromageriet halva priset! Skynda fynda! Du hittar Fromageriet på nedre plan i Hötorgshallen. Hötorgshallens adventskalender […]

Adventskalender lucka 18: italiensk alpost hos Fromageriet Läs mer »

Adventskalender lucka 11: Guldvinnande rödvinsost från Fromageriet

I lucka 11 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi en fantastisk, mustig ost hos Fromageriet som blivit marinerad i druvor från rött Barolo-vin. Förra veckan tipsade Fromageriet om kastanjeblad-inlindade Foglie di Castagno men denna veckan är det röda druvor som spelar huvudnumret. Occelli al Barolo är nämligen en krämig ost som fått ligga omringad av resterna från druvorna som använts i tillverkningen av det berömda rödvinet Barolo. Osten brukar kallas för berusande god. Den lagras och

Adventskalender lucka 11: Guldvinnande rödvinsost från Fromageriet Läs mer »

Adventskalender lucka 4: Italiensk ost från Fromageriet

I lucka 4 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi en lyxig italiensk ko- och getost från Fromageriet. Occelli ® in foglie di Castagno är en hårdost som lagrats i ungefär ett och ett halvt år och sedan lindats in i kastanjeblad för att få sin ”starka och exceptionella smak”. Osten kommer från den välrenomerade italienska ostmakaren Beppino Occelli och har vunnit första pris för just sin smak. Osten kostar i vanliga fall 920 kr/kg men idag

Adventskalender lucka 4: Italiensk ost från Fromageriet Läs mer »

årsolens strålar börjar tina stockholmarnas

Oktobers ostprovningar hos Fromageriet

Hos Fromageriet i Hötorgshallen kan du inte bara köpa all världens olika ostar och tillbehör – du kan även boka in dig på en ostprovning där du får smaka på dem ihop med noga utvalda viner och/eller öl. Här är datum för Fromageriets ostprovningar under oktober: Onsdag 4 oktober – Svenska ostar med vit bourgogne och röd beaujolais Prova några av de bästa svenska ostarna tillsammans med viner på biodynamiskt odlade druvor från två klassiska franska vinområden.

Oktobers ostprovningar hos Fromageriet Läs mer »

Vin- och ostkvällar hos Fromageriet

Nu drar osthandlaren Fromageriet igång med vårens delikata vin- och ostprovningar. Fromageriets egen vinexpert Jörgen kommer guida dig genom en oförglömlig kväll där du inte bara får njuta av speciellt utvalda viner, utan också får lära dig mer om vinområden, vingårdar och vad som särskiljer vinerna från de olika distrikten. Till detta serveras förstås passande ostar som ytterligare förhöjer och förstärker (smak)upplevelsen. Vin- och ostprovningen är öppen för alla – såväl glada amatörer som konnässörer – och pågår

Vin- och ostkvällar hos Fromageriet Läs mer »

Fromageriet på besök i ostfabriken

Ostfantasterna som driver Fromageriet i Hötorgshallen åker då och då på besök hos sina leverantörer. Just nu säljer de en fantastisk Gruyere Alpage som tillverkas hos Moleson Mejeri, och för några månader sedan var de där på besök. Här kommer lite bilder direkt från ostfabriken! I de schweiziska alperna, på en höjd mellan 955 och 1612 meter över havet, ligger det lilla mejeriet som drivs av familjen Piller. Här har de tillverkat ost i flera generationer, ända sedan

Fromageriet på besök i ostfabriken Läs mer »

Högt upp i de schweiziska bergen, i en lite

Gruyère – staden, osten och historien

Det sägs att Gruyère började tillverkas på 1000-talet. Högt upp i de schweiziska bergen, i en liten stad med det givna namnet Gruyères med nedärvda recept i byarnas ysterier. De första ysterierna öppnades faktiskt i Schweiz så en kan med säkerhet påstå att de kan sina ostar. Slottet i Guyères och den kullerstensklädda medeltidsstaden. I Schweiz äts gruyère naturligtvis som tapas, men den är en lika populär ingredienser i fonduer, gratänger och olika pastarätter. Den

Gruyère – staden, osten och historien Läs mer »

Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryck

Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti

Camaggione Stravecchio är en italiensk grottlagrad ost som passar perfekt som antipasti. Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryckte det: ”Jag skulle bjuda på Camaggione Stravecchio innan den stora ostbrickan”. Osten är tillverkad enligt tekniken pasta filata, vilket innebär att man pressar ostmassan flera gånger och spinner den förhand för att få en riktigt god och krämig ost. Mozzarella är ett annat exempel på en ost som är tillverkad på detta sätt. Efter att ha

Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti Läs mer »

Ju enklare något är desto bättre måste d

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien

Kockar och foodies upprepar det som ett mantra; råvarorna är det viktigaste i all matlagning. Ju enklare något är desto bättre måste de enskilda ingredienserna vara. När något är riktigt gott är en tillbaka på smörgåsnivå, det räcker att kombinera det med bröd och det är fortfarande det godaste som finns (Banh mi, skagentoast och hamburgare för att nämna några brödrätter). Dr Käse hos Fromageriet i Hötorgshallen tipsade om en sådan produkt, deras ricotta från

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien Läs mer »

parmiggiano reggiano från Fromageriet

40 kg parmiggiano reggiano till salu

50 gånger per år tar Dr Käse, alias Jon Andri Zogg på Fromageriet i Hötorgshallen, fram sina speciella parmesanknivar. Vant rispar, sticker och skär han med dem i en 40-kilos parmiggiano reggiano och bara några minuter senare ligger den stora parmesanosten klyvd i åtta bitar – redo att delas ytterligare när kunderna kommer till disken. Vissa köper halvkilosbitar, det gör jag med, andra köper från hektot och uppåt. Men ost blir aldrig för gammal, så

40 kg parmiggiano reggiano till salu Läs mer »