fbpx

Fromageriet

Adventskalender lucka 18: italiensk alpost hos Fromageriet

I lucka 18 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi den italienska alposten Puzzone di Moena hos Fromageriet. Osten Puzzone di Moena kommer från osttillverkaren Formaggi del Trentino i Italien och är en alpost som tvättas under lagringen. Den passar bra ihop med lite söta saker som tillexempel fikon eller fikonmarmelad. Ordinarie pris för denna lilla skönhet är 450 kr/ …

Adventskalender lucka 18: italiensk alpost hos Fromageriet Read More »

Adventskalender lucka 11: Guldvinnande rödvinsost från Fromageriet

I lucka 11 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi en fantastisk, mustig ost hos Fromageriet som blivit marinerad i druvor från rött Barolo-vin. Förra veckan tipsade Fromageriet om kastanjeblad-inlindade Foglie di Castagno men denna veckan är det röda druvor som spelar huvudnumret. Occelli al Barolo är nämligen en krämig ost som fått ligga omringad av resterna …

Adventskalender lucka 11: Guldvinnande rödvinsost från Fromageriet Read More »

Adventskalender lucka 4: Italiensk ost från Fromageriet

I lucka 4 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi en lyxig italiensk ko- och getost från Fromageriet. Occelli ® in foglie di Castagno är en hårdost som lagrats i ungefär ett och ett halvt år och sedan lindats in i kastanjeblad för att få sin “starka och exceptionella smak”. Osten kommer från den välrenomerade italienska ostmakaren …

Adventskalender lucka 4: Italiensk ost från Fromageriet Read More »

Vin- och ostkvällar hos Fromageriet

Nu drar osthandlaren Fromageriet igång med vårens delikata vin- och ostprovningar. Fromageriets egen vinexpert Jörgen kommer guida dig genom en oförglömlig kväll där du inte bara får njuta av speciellt utvalda viner, utan också får lära dig mer om vinområden, vingårdar och vad som särskiljer vinerna från de olika distrikten. Till detta serveras förstås passande ostar som ytterligare …

Vin- och ostkvällar hos Fromageriet Read More »

Fromageriet på besök i ostfabriken

Ostfantasterna som driver Fromageriet i Hötorgshallen åker då och då på besök hos sina leverantörer. Just nu säljer de en fantastisk Gruyere Alpage som tillverkas hos Moleson Mejeri, och för några månader sedan var de där på besök. Här kommer lite bilder direkt från ostfabriken! I de schweiziska alperna, på en höjd mellan 955 och 1612 …

Fromageriet på besök i ostfabriken Read More »

Högt upp i de schweiziska bergen, i en lite

Gruyère – staden, osten och historien

Det sägs att Gruyère började tillverkas på 1000-talet. Högt upp i de schweiziska bergen, i en liten stad med det givna namnet Gruyères med nedärvda recept i byarnas ysterier. De första ysterierna öppnades faktiskt i Schweiz så en kan med säkerhet påstå att de kan sina ostar. Slottet i Guyères och den kullerstensklädda medeltidsstaden. I …

Gruyère – staden, osten och historien Read More »

Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryck

Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti

Camaggione Stravecchio är en italiensk grottlagrad ost som passar perfekt som antipasti. Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryckte det: “Jag skulle bjuda på Camaggione Stravecchio innan den stora ostbrickan“. Osten är tillverkad enligt tekniken pasta filata, vilket innebär att man pressar ostmassan flera gånger och spinner den förhand för att få en riktigt god …

Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti Read More »

Ju enklare något är desto bättre måste d

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien

Kockar och foodies upprepar det som ett mantra; råvarorna är det viktigaste i all matlagning. Ju enklare något är desto bättre måste de enskilda ingredienserna vara. När något är riktigt gott är en tillbaka på smörgåsnivå, det räcker att kombinera det med bröd och det är fortfarande det godaste som finns (Banh mi, skagentoast och …

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien Read More »

Fromageriet i Hötorgshallen

Handlarintervju med Fromageriet

Fromageriet är en av Hötorgshallens osthimlar. Här blandas klassiker med rariteter, smakrika med mer diskreta. För ett par månader sedan bytte Fromageriet namn från Saluplats Ost, men ostexperterna är fortfarande desamma. Jag fick en snabbintervju med ostkännaren Rickard Renström. Vårigt ostkalas med ostar från Fromageriet. Hej Rickard! Vilken ost är din personliga favorit i ert sortiment? Cusé …

Handlarintervju med Fromageriet Read More »