Jag har alltid varit helt bombsäker på att bagel är ett amerikanskt påfund. Men faktum är att denna lilla brödformation faktiskt sägs har uppkommit i Kraków i Polen.
Uppfunnen av judar redan på 1600-talet har den sedan spridits hela vägen till Amerika med judiska emigranter, och idag blivit något av en nationalklenod även ”over there”.
På Bagelmama i Kazimierz – de judiska kvarteren i Kraków, serverar de några av stans godaste bagels.
En bagel i Kraków skiljer sig inte nämnvärt från de amerikanska varianterna, och grunden är även där färskost och sedan olika pålägg som till exempel lax, sallad, picklade grönsaker och groddar.
En del i bakningsprocessen av en bagel är att koka degen. Det är detta som gör att brödet får sin kompakta konsistens. En matig variant på den klassiska fika-smörgåsen, helt enkelt.
En fullkorns-bagel med mozzarella och soltorkade tomater från Bagelmama i Kraków.
I Hötorgshallen hittar du ibland bagels hos t ex Espresso House, ta en sväng förbi och dröm dig iväg till Krakóws magiska gränder.