I nya numret av Hallen (som finns att plocka med hem gratis i Hötorgshallen), tipsar Melanders om sommarmaten nr 1: grillad aborre. Dessutom bjuds det på ett härligt recept som förtjänar att digitaliseras så att ni kan hitta ingredienserna enkelt i mobilen när ni är och handlar, så här kommer det:
Grillad abborre serranolindad sparris med pepparot- och citron-crème fraiche
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- 600 g abborrfilé med skinn, fjällad
- (cirka 150 g per person)
- 12 gröna sparrisar
- 4 skivor serranoskinka, inte för tunna
- 3 dl crème fraiche
- 2 msk riven pepparrot
- ½ citron, rivet skal
- flingsalt och nymald svartpeppar
- Till servering:
- kokt dillslungad färskpotatis
Instructions
- Vispa crème fraiche med elvisp eller i matberedare tills den är fluffig.
- Blanda i finriven pepparrot och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen.
- Skala och skär av nedre delen på sparrisen. Fördela sparrisen tre och tre och linda in i en skiva serranoskinka per knippe.
- Lägg sparrisen på grillen, men inte i mitten där det är som varmast, utan gärna lite vid sidan av. Låt ligga cirka 5 minuter på varje sida, tills skinkan är lite knaprig och sparrisen är genomstekt.
- Salta och peppra fiskfiléerna, lägg med skinnsidan ner på grillen. Pensla försiktigt med olja. Vänd efter 1–2 minuter.
- Servera med färskpotatis, citron- och pepparrotscrème fraiche och fräsch sallad.
- Tips
- Det går lika bra att låta sparrisen stekas i ugnen på 175 grader och steka abborrfiléerna i stekpanna eller grillpanna om du inte har en grill.
Styling och receptbearbetning: Liselotte Forslin. Matfoto: Ulrika Ekblom.
Somriga skärgårdsdrömmar som passar utmärkt till aborren hos Jenny, Kiko och Sanna.