Ratatouille är en fransk grönsaksröra som ursprungligen kommer från Nice med tomat i basen, lättstekt vitlök och grönsaker. Ordet betyder att röra om och beskriver grunderna i tillagningen bra, sen finns det recept som går in på processen ännu djupare, där utvalda grönsaker förbereds inför stekningen på olika sätt. Till exempel kan vissa grönsaker kokas separat och sedan ihop så att varje grönsak smakar som sig själv.
Det gemensamma målet är för de olika tillagningssätten är att skapa en grönsakskonstellation med krämig, len konsistens som smälter i munnen.
Precis som alla goda ting så har detta kära barn många namn. Pisto i Spanien, samfaina i Katalonien, tombet i Mallorca, caponata och ciambotta i Sicilien, briám och tourloú i Grekland, şakşuka och türlü i Turkiet och lecsó i Ungern.
Sardinerna heter Safi och kommer från La Gazelle i Hötorgshallen. De finns både i en stark och en mild tappning och de är precis lika goda tillsammans med cous cous och vitlök, så som jag åt dem ovan.
Nedan är La Gazelles Rataouille med sardiner:
- 1 gul lök
- 1/2 gul paprika
- 1/2 röd paprika
- 1/2 grön paprika
- 1/2 zucchini
- 1/2 aubergine
- 2 vitlöksklyftor
- 2 krm malen spiskummin
- 1/2 tsk mejram
- 1/2 tsk timjan
- salt och peppar
- 200 g krossade tomater
- 2 kokade ägg
- 1 burk sardiner
- Skär grönsakerna i jämnstora bitar och hacka löken.
- Stek lök och aubergine i olivolja i cirka 5 minuter tills det får lite färg.
- Lägg därefter i paprika och zucchini och stek ytterligare några minuter. Rör om kärleksfullt.
- Pressa över vitlöken. Salta och peppra.
- Häll på tomaterna och kryddorna.
- Låt puttra på svag värme i cirka 15 minuter. Lägg i äggen (finhackade) och sardinerna de sista 4 minuterna och rör om.
- Servera nystekt.